Verkoopt u uw producten in het buitenland via een webshop? Dan moet u goed rekening houden met de btw. Wat zijn de regels? We vertellen het u in deze animatie. Sinds 1 juli 2021 zijn de regels namelijk flink veranderd. Wij leggen hier uit waar u op moet letten met verkoop via uw webshop in het buitenland.

 

 

Verkoop webshop en btw binnen Nederland

Verkoopt u een product aan een particulier of ondernemer die woont of is gevestigd in Nederland? Dan moet u in beide gevallen de btw in rekening brengen en deze afdragen aan de Belastingdienst in Nederland.

Verkoop webshop en btw binnen de Europese Unie

Verkoopt u een product aan een particulier binnen de EU? Dan moet u in beginsel de btw van het EU-land van aankomst in rekening brengen. U moet dan het btw-tarief van dat land toepassen en de btw aan dat land afdragen. Dit kunt u doen door middel van het One Stop Shop systeem. Hiermee kunt u in één periodieke aangifte al uw verkopen aangeven en de btw hierover afdragen. Alleen wanneer uw totale jaarlijkse omzet van afstandsverkopen onder de € 10.000 blijft, mag u Nederlandse btw in rekening brengen.

Wanneer de goederen van buiten de EU afkomstig zijn, dan gelden andere regels. Bij goederen met een waarde onder de € 150, kunt u zich in Nederland registreren voor de Invoerregeling. U hoeft dan geen btw te betalen voor het invoeren van de producten. Bij tussenkomst van een platform (zoals Bol.com of Amazon) is het platform de btw verschuldigd als de goederen niet duurder zijn dan € 150.

Webshopverkoop aan btw-ondernemer
Verkoopt u producten aan een btw-ondernemer binnen de Europese Unie? Dan mag u het 0% btw-tarief hanteren op uw factuur en btw-aangifte. Dit noemen we een intracommunautaire levering. U moet wel aan de volgende eisen voldoen:

  1. de artikelen moeten naar het andere EU-land zijn vervoerd; en
  2. u moet kunnen aantonen dat u de artikelen verkocht heeft aan een btw-ondernemer. Vraag dus om het btw-nummer van uw afnemer.

Bewaar deze documenten altijd in uw administratie. Mocht de administratie niet compleet zijn dan kan de Belastingdienst een naheffing en een boete opleggen.

Webshopverkoop en btw buiten de Europese Unie

Verkoopt u producten aan een afnemer buiten de Europese Unie? Dan hoeft u geen btw in rekening te brengen en af te dragen. Wel moet in de aangifte omzetbelasting de omzet worden opgenomen. Ook in dit geval moet worden aangetoond dat de producten vervoerd zijn naar het buitenland.

Geschreven door:

btw specialist Henk van Assen

Henk van Assen LL.M.

Belastingadviseur en btw specialist