Btw-scan uitvoeren

Is uw btw-administratie altijd op orde?

Het berekenen van de btw lijkt met enkel een hoog en laag tarief vrij eenvoudig, maar toch blijkt in de praktijk het bijhouden van een correcte btw-administratie vrij ingewikkeld. De btw bestaat uit een wirwar aan wetten, regels, voorschriften en uitzonderingen op de (hoofd)regels. Zie daar als ondernemer maar eens de juiste weg in te vinden. Een flinke klus terwijl u zich eigenlijk wilt richten op uw onderneming.

De Belastingdienst kan een hoge boete opleggen (€ 5.514) bij het onbewust fout toepassen van de wet. Een btw-scan laten uitvoeren biedt hierbij uitkomst. Zo krijgt u inzicht in welke mate uw onderneming de btw onder controle heeft en op welke punten u wellicht belasting kunt besparen!

Wat is een btw-scan?

Btw is een complexe belastingsoort waar vaak te licht over wordt gedacht. Met een btw-scan krijgt u snel en eenvoudig op hoofdlijnen helder in beeld welke risico’s uw onderneming loopt. Ook komen er tijdens de scan vaak kansen om btw te besparen aan het licht. Met een vragenlijst en een interview lopen wij uw btw-positie snel na en krijgt u van ons een kort en bondig rapport met de bevindingen.

Vervolgens kunnen wij u, indien gewenst, verder helpen met de aanpak van de risico’s en de implementatie van de kansen! Denk hierbij aan het doorvoeren van correcties om de risico’s op naheffingen en boetes te verminderen. De btw-scan is zodoende een uitstekende tool, die resulteert in een betere beheersing van de fiscale risico’s. Vragen die tijdens de scan aan bod komen zijn onder meer:

 • Past u de juiste btw-tarieven toe?
 • Voldoen uw facturen aan alle factuurvereisten?
 • Wordt de BUA-correctie of de correctie privégebruik auto juist bepaald?
 • Wordt de btw (voorbelasting) correct in aftrek gebracht?
 • Worden verleggingsregelingen op de juiste manier toegepast?
 • Welke procedure(‘s) hanteert u bij prestaties van en naar het buitenland?

Voordelen van een btw-scan

 • Kansen en risico's op btw-gebied overzichtelijk in beeld.
 • Zekerheid dat u de btw wet- en regelgeving juist toepast.
 • Verlaagde kans op naheffing en boetes door de Belastingdienst.
 • Praktische adviezen/tips om voordeel mee te behalen.

Voor wie is een btw-scan interessant?

De btw-scan is interessant voor alle ondernemers. Dit geldt voor ondernemers die btw-belaste prestaties verrichten, maar zeker ook voor ondernemers en instellingen die btw-vrijgestelde prestaties verrichten of al dan niet volledig worden gesubsidieerd. Doordat de wet- en regelgeving continu wijzigt, is het bovendien verstandig om periodiek te checken of uw administratie en processen hier nog aan voldoen.
Elke onderneming is anders, dus onze btw-scan heeft zodoende bij elke onderneming een andere uitwerking. We houden daarbij rekening met uw behoeften en zaken die binnen uw bedrijf spelen.

 

Zo werkt een btw-scan

De btw-scan begint met een interview. Dit duurt ongeveer 60-120 minuten. Deze nemen we bij voorkeur af bij u op kantoor. Tijdens dit interview zullen we gerichte vragen stellen over de activiteiten binnen uw onderneming. Ook vragen wij u om bepaalde informatie (zoals facturen) beschikbaar te hebben tijdens het interview.

Na het interview analyseren we de gevraagde informatie en verwerken we de uitkomsten van het interview tot een rapportage. Deze rapportage bespreken we met u, waarna we samen de vervolgstappen bespreken om de risico’s te beperken en de kansen te benutten.

Meer informatie over een btw scan?

Wilt u meer weten over de btw scan of wilt u een btw scan laten uitvoeren voor uw bedrijf? Laat hier uw contactgegevens achter en wij nemen vrijblijvend contact met u op.

Henk van Assen LL.M.

Belastingadviseur en btw specialist

Contactformulier

 •  *
 •  *
 •  *
 •  *
 •  *