DRV vierde in 2022 haar 100-jarig bestaan. We nemen daarom graag met u een duik in onze geschiedenis. De oorsprong van DRV ligt in Zeeland. Onze naam verwijst naar de grondleggers van de organisatie: De Roo en Van der Veen. Anthonie de Roo was degene die in 1922 de basis legde voor wat uiteindelijk is uitgegroeid tot een kantoor met ruim 600 medewerkers.
De Roo behaalde in Middelburg zijn HSA-A diploma en ging in opleiding bij Mr. J.H. van Doorne die in Utrecht een advocatenkantoor had. Hij legde zich toe op de toen nog vrij jonge belastingwet. Totdat de heer van Doorne 100 jaar geleden, in 1922, zei: “Ga naar Goes en open daar een kantoor. Ik sta achter je”. En daar werd de basis gelegd voor onze organisatie.
Het kantoor begon aan de Stationsweg in Goes, waar we nog steeds een vestiging hebben. In de begin jaren ’30 telde het kantoor ruim 100 cliënten en er werkten vijf medewerkers. De Roo was een actieve man, want naast zijn werk was hij ook raadslid. Later werd hij wethouder en loco-burgemeester. Daarnaast gaf hij boekhoudcursussen en ontwikkelde hij een (landbouw)boekmethode.
In 1936 trad de toen (nog maar) zestienjarige Jacobus C. Fossen in dienst. Na de nodige studies en praktijkervaring werd hij de rechterhand van de Roo. Door die rol op zich te nemen kon de Roo zich richten op andere zaken zoals de plaatselijke politiek, terwijl de werkzaamheden op kantoor gewoon doorgingen. Een medewerker omschrijft het als volgt: “van 1940 tot 1970 was Fossen het karrepaard van de firma”. Sinds 6 augustus 1942 was Fossen in het bezit van het diploma belastingconsulent van de Bond van Belastingconsulenten.
Nadat de Roo ten tijde van de oorlog de NSB burgemeester met minder vriendelijke bewoordingen had geïnstalleerd, werd hij als loco-burgemeester ontslagen. Hij had toen al contacten met de zogenaamde ‘illegaliteit’ (het verzet) via zijn collega-wethouder de Casembroot. Spoedig werd de Roo commandant van verzetsgroep de Ordedienst (OD) voor Zuid-Beveland en werd daarmee een belangrijke verzetsstrijder.
Na de bevrijding werd de Roo waarnemend burgemeester van Goes en lid van het Tribunaal. Ook was hij één van de 17 mensen die in januari 1945 een bezoek brachten aan Koningin Wilhelmina in Engeland, waar hij veelvuldig met Hare Majesteit sprak. Die gesprekken zijn ook de Koningin bijgebleven, bij een later bezoek aan Goes herkende de Koningin de heer de Roo. Dat zorgde voor flinke kopzorgen bij haar staf omdat ze veel langer bleef, omdat de Roo haar de échte mensen uit het verzet moest voorstellen.
Op 1 januari 1955 werd de Roo en Fossen een maatschap, daarmee was accountantskantoor de Roo en Fossen geboren. In de periode die daarop volgden werd veel personeel aangetrokken. In 1978 werd Fossen door een hersenbloeding getroffen waarvan hij niet herstelde. Daarom traden op 1 januari 1979 de stafleden Krijger, van der Meer en Verstijnen toe tot de maatschap In de loop van 1979 kwam Fossen te overlijden en nam het drietal het belang van de familie over. Bijna 60 jaar na oprichting waren er bij de Roo en Fossen 50 personeelsleden in dienst en werden er 1600 IB en VpB aangiften verzorgd.
Rond de Tweede Wereldoorlog legde de heer Arjen van der Veen uit Rotterdam de basis voor zijn carrière in de accountancy. Hij vormde later met de heren Van Dijk, Harreman en Plaizier de VHPD-groep. Die groep fuseerde in 1990 met het Zeeuwse De Roo en Fossen. Zo ontstond de maatschap De Roo en Van der Veen, in 2001 afgekort tot DRV Accountants en Belastingadviseurs. DRV had op dat moment vestigingen in Zeeland en Zuid-Holland. Twee jaar later volgde een uitbreiding van het werkgebied naar Brabant, waar ze twee kantoren kregen. Het was de start van een reeks van uitbreidingen door de aansluiting van kleinere kantoren. Vanaf 2007 zijn daarmee vooral de posities in Brabant en Zuid-Holland versterkt.
Ondertussen werd ook de dienstverlening uitgebreid om familiebedrijven breed te kunnen ondersteunen. Om die brede expertise te benadrukken voert de organisatie sinds 1 maart 2012 de naam DRV. DRV telt als 14e kantoor van Nederland nu ruim 600 medewerkers, die werken vanuit twaalf vestigingen in Zuidwest-Nederland. Zij werken vooral in de echte economie: voor de ondernemers in het mkb, die vaak aan het hoofd staan van familiebedrijven. Daarnaast zijn we aangesloten bij Moore Global, een groot internationaal samenwerkingsverband van onafhankelijke accountantskantoren in 112 landen. Zo kunnen we ondernemers ook geheel ontzorgen bij het ondernemen over de landsgrenzen heen.
In 2022 vierden we ons 100-jarig bestaan en daarmee onze rijke historie. Wij zijn groot geworden door ondernemerschap en ambitie. Die ambitie is en blijft om het beste kantoor te zijn voor u, ondernemer in de echte economie. Dat vraagt om een volgende stap: nadrukkelijker uitdragen dat DRV onderdeel is van een gerenommeerd internationaal netwerk van onafhankelijke kantoren, Moore Global. Daarom heten we sinds januari 2022 Moore DRV.