Veel vragen over de online diensten en tools van Moore DRV zijn al eerder gesteld. Antwoorden op veel voorkomende vragen zijn op deze pagina verzameld. Staat uw vraag er toch niet bij, dan kunt u ons altijd contacten.
Met behulp van onderstaande stappen kunt u eenvoudig uw wachtwoord resetten.
Binnen enkele ogenblikken ontvangt u een e-mail met een link om uw wachtwoord te resetten.
U kunt uw gebruikersnaam opvragen bij uw contactpersoon bij Moore DRV.
Wanneer u uw facturen digitaal aanlevert in DRV Facturen worden ze binnen een werkdag verwerkt in uw administratie. Dat betekent dat uw administratie up to date is. Dat digitaal inleveren van facturen kan op een viertal verschillende manieren. U kiest zelf welke manier van aanleveren het beste bij u past:
DRV Facturen controleert de ontvangen documenten en zet ze goed. Vervolgens zijn de documenten de volgende werkdag zichtbaar in DRV Facturen. Daarna heeft u de mogelijkheid om facturen te bekijken, te controleren, goed te keuren of af te keuren of in de wacht zetten. Alleen goedgekeurde facturen zet DRV Facturen door naar uw financiële administratie.
Maakt u hier nog geen gebruik van? Informeer dan bij uw contactpersoon bij Moore DRV over de mogelijkheden.
Het e-mailadres van DRV Facturen mag enkel in het AAN- of TO-adres staan. Dus niet in CC of BCC. Er mogen ook geen andere e-mailadressen bij staan. Het document wordt dan niet geaccepteerd.
U kunt alle documenten met het type ’pdf’”, ’tif’, ‘jpg’, ’rtf’, ‘doc’, ’docs’, ’xls’ en ’xlxs’ aanleveren in DRV Facturen.
Er is een app waarmee u onder andere facturen en bonnetjes kunt fotograferen en kunt doorsturen. Tevens kunt u ook via deze app goedkeuren. De app kunt u hier downloaden:
U kunt inkoopfacturen en verkoopfacturen doorsturen. Standaard worden alle documenten gezien als inkoop. Op het moment dat er in het onderwerp van de e-mail de volgende woorden staan, worden documenten anders beoordeeld:
Voor een optimale verwerking zijn de eisen van de scan minimaal in 300 DPI in zwart/wit.
Een e-mail inclusief bijlagen mag niet groter zijn dan 15 MB. Stuur daarom liever meerdere e-mails met één factuur dan een te grote die niet geaccepteerd wordt.
Facturen die door worden gestuurd naar DRV Facturen mogen per stuk niet groter zijn dan 10 MB.
U komt via de volgende stappen bij uw archief:
Met behulp van de onderstaande stappen kunt u eenvoudig uw wachtwoorden resetten.
In de e-mails die wij met u communiceren wordt uw gebruikersnaam vermeld. Mocht u uw gebruikersnaam niet kunnen achterhalen door deze mails te bekijken, dan kunt u ons altijd om hulp vragen door te mailen naar help@moore-drv.nl of door te bellen naar 088-4606969.
Naast het akkoord geven van het document dient deze ook via een SMS-code bevestigd te worden. Hierna wordt het document aan Moore DRV of rechtsreeks naar de Belastingdienst of KvK verstuurd.
Om uw gereedstaande aangifte/jaarrekening die u heeft geaccodeerd in te zien gaat u naar ‘Dossier’. Vervolgens klikt u op de map ‘According Online’.
Om van account te wisselen klikt u rechts bovenin op het kleine pijltje en kiest u voor de optie ‘Cliënt’.
Om uw controller of administrateur rechten te geven tot DRV Online dient u contact op te nemen met uw contactpersoon bij DRV. Vervolgens geeft u aan dat u rechten wilt verlenen aan een ander persoon binnen uw bedrijf voor uw DRV Online administratie(s).
Wanneer u ingelogd bent ziet u op de startpagina staan welk(e) document(en) gereed staan om te accorderen.
Akkoord
Niet akkoord
U kunt uw bestanden uploaden via de module Online dossier in DRV Online. Zie voor een volledige beschrijving onze handleiding.
Met behulp van de onderstaande stappen kunt u eenvoudig uw wachtwoorden resetten.
Wanneer u gebruikmaakt van de ‘Manager Login’ (MSS) dan moet u bij het inloggen een pincode ingeven als extra beveiliging naast uw e-mailadres en wachtwoord. De eerste keer dat u inlogt, ontvangt u automatisch een melding. U kunt een pincode kiezen door de stappen te volgen.
Wilt u extra ondersteuning? U vindt op deze pagina een eenvoudig stappenplan voor het inloggen via ‘two factor authenticatie’.
Wanneer u gebruikmaakt van de ‘Bedrijfslogin’ dan moet u bij het inloggen gebruikmaken van de applicatie ‘Google Authenticator’ als extra beveiliging naast uw e-mailadres en wachtwoord. Dit is een app die bij iedere login een nieuwe code produceert om in te loggen. Bij de eerste inlog moet u de volgende stappen doorlopen:
Stap 4 en 5 moet u vanaf nu iedere keer dat u inlogt in Nmbrs uitvoeren.
Wilt u extra ondersteuning? U vindt op deze pagina een eenvoudig stappenplan voor het inloggen via ‘two factor authenticatie’.
Wanneer u gebruikmaakt van de ‘Bedrijfslogin’ dan moet u bij het inloggen gebruikmaken van de applicatie ‘Google Authenticator’ als extra beveiliging naast uw e-mailadres en wachtwoord. Dit is een app die u moet downloaden op uw mobiele telefoon en die bij iedere login een nieuwe code produceert om in te loggen. Wanneer u geen mobiele telefoon heeft dan kunt u bellen (088-4606969) of mailen (help@moore-drv.nl) naar onze servicedesk. Zij helpen u graag verder.
Wanneer u meerdere profielen beheerd in Nmbrs dan moet u voor ieder profiel een andere code laten produceren via de Google Authenticator app. U volgt hiervoor de volgende stappen. Let op, wij gaan er hierbij vanuit dat u al op een profiel bent ingelogd met de Google Authenticator app. Dus dat u weet hoe u de app moet gebruiken.
Om andere profielen toe te voegen, herhaal dezelfde stappen.
Als de melding ‘Loonstrook wordt herzien’ wordt gegeven, dan houdt dit in dat er een (correctie-)run is die nog niet zichtbaar is gemaakt voor de medewerker.
Om een loonrun zichtbaar te maken moeten de (eerdere) loonrun(s) zichtbaar worden gemaakt door het vinkje aan de rechterkant aan te zetten.
Let op: Het kan zijn dat er een eerdere correctie-run is geweest, waardoor de medewerker de loonstrook niet kan inzien.
Wanneer u runmeldingen krijgt van ontbrekende gegevens, dan betreft dit hoogstwaarschijnlijk een nieuw ingevoerde medewerker. Deze medewerker is ingevoerd in een andere periode, dan dat hij in dienst is getreden. U moet deze medewerker met terugwerkende kracht in dienst melden.
Dit doet u door:
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je geen loonstroken kunt downloaden. Onderstaand worden deze redenen omschreven:
Bedrijfslogo met verkeerde settings gebruikt: Wanneer bij het bedrijf een logo is gebruikt met een verkeerde kleurcodering of verkeerde afmetingen, kunnen de loonstroken niet gedownload worden naar PDF.
Geen omschrijving loonopdracht: Eén van de redenen van het geen salarisstroken kunnen downloaden, is dat er geen omschrijving is meegegeven aan de loonopdracht. Om deze in te voeren, kunt u in het dashboard ‘Loonopdracht’ onder ‘Omschrijving’ klikken. Vervolgens opent zich er een pop-up en daar kunt u dan de gewenste omschrijving invoeren.
Let op! De wijziging moet worden opgeslagen voordat de loonstroken kunnen worden gedownload.
Ontbrekend adres bij bedrijf of medewerker: Een andere oorzaak kan zijn dat er geen adres is ingegeven bij het bedrijf/een van de medewerkers die is meegenomen in de run.
Voorbeeld: er is een run over 2014-01 gedaan, het adres van het bedrijf is er echter pas per periode 2014-02 ingezet. Dit is makkelijk te zien in de historie bij het adres. Voor de run van periode 1 is er dus geen adres ingegeven. Wanneer u nu de periode terugzet naar 2014-01 met het slotje open en het adres alsnog ingeeft, kunt u na het herberekenen van de salarisdocumenten de loonstroken downloaden.
Wanneer u de loonstrook beschikbaar wil stellen aan medewerkers, dan verschijnt er een pop-up met de e-mailadressen van medewerkers. Deze e-mailadressen zijn niet zichtbaar voor achteraf gecorrigeerde periodes.
Als er binnen een run een correctie op een eerdere loonstrook is gedaan, dan wordt het bedrag verrekend op de normale betaling naar de medewerker. Er zijn twee situaties waarin dit niet gebeurt:
Situatie 1: Een eerdere betaling is via een kasbetaling gedaan, achteraf voegt u een IBAN-nummer toe aan deze reeds verloonde periode en er volgt nog een nabetaling. In deze situatie zal het eerdere betaalde bedrag ‘tegengeboekt’ worden op ‘Kas’ en de volledige nieuwe betaling via het SEPA bestand worden meegenomen.
Oplossing: Indien dit niet wenselijk is, dan kan ervoor worden gekozen om het IBAN-nummer pas toe te voegen vanaf de eerstvolgende periode die nog niet uitbetaald is. De nabetalingen worden dan tevens op ‘Kas’ uitbetaald.
Situatie 2: Er is een negatieve loonstrook. De betaling aan de medewerker is in dit geval een inhouding. Dit zou kunnen gebeuren met een eindafrekening, maar ook wanneer een voorschot is uitbetaald wat daadwerkelijk hoger is dan de (netto) verloning in de betreffende periode. In dit geval wordt het (negatieve) bedrag op ‘Kas’ geboekt en wordt dit niet verrekend met een positieve betaling van een verloning in dezelfde run.
Oplossing: U voer deze betalingen (negatief)in, in de eerstvolgende periode op een onbelaste looncode.
Bij beiden situaties worden in de betaallijst (salarisdocumenten) deze bedrag onder het kopje ‘Kas’ weergegeven.
Wanneer medewerkers uit dienst zijn, worden er alleen nog signalen verstuurd ten aanzien van de actiepunten die bij de betreffende medewerker(s) zijn aangemaakt.
Deze actiepunten worden niet automatisch beëindigd, aangezien dit gebruikt kan worden als controlemiddel. Bijvoorbeeld of de betreffende medewerker zijn laptop heeft ingeleverd of zijn parkeerboete heeft voldaan.
Wanneer het actiepunt beëindigd wordt door het vinkje aan te zetten bij ‘Is afgesloten’, zal er geen signaal meer worden verstuurd.
Nmbrs ondersteunt geen auditfiles voor de Belastingdienst. U kunt wel alle salarisdocumenten in één zip-bestand downloaden. Dit doet u door alle salarisdocumenten op te slaan naar ‘Bestandsbeheer’. Ze worden dan per loonrun opgeslagen in een zip-bestand, dat vervolgens kan worden gedownload.
Staat uw vraag er niet tussen of is het antwoord niet duidelijk? Onze servicedesk helpt u graag. Bel, WhatsApp of mail ons, of vul het contactformulier in op de servicedeskpagina. Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8:30 en 17:00 uur.