De Eerste Kamer heeft op 28 juni 2022 de Wet aanvullende fiscale koopkrachtmaatregelen 2022 aangenomen. Deze wet regelt onder andere de tijdelijke verlaging van het btw-tarief op energie van het algemene tarief (21%) naar het verlaagde tarief (9%). Lees in dit artikel de gevolgen voor onder andere energieleveranciers en verhuurders van vastgoed.

Verlaagd btw tarief toepassen vanaf 1 juli

Het verlaagde btw-tarief moet van 1 juli tot en met 31 december 2022 worden toegepast op de levering van aardgas via het aardgassysteem, de levering van stadsverwarming via een warmtenet en op de levering van elektriciteit via het elektriciteitsnet. Naast de ‘grote’ energieleveranciers kunnen ook andere bedrijven hierdoor worden geraakt, zoals bijvoorbeeld de verhuurders van (commercieel) vastgoed.

Ook gevolgen voor verhuurders

De levering van energie door verhuurders van (commercieel) vastgoed aan huurders maakt vaak onderdeel uit van de servicekosten die de verhuurder met btw afzonderlijk doorbelast aan huurders. Over de periode 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022 moeten verhuurders rekening houden met de verlaging van het btw-tarief op energie van 21% naar 9%. De lagere (kWh-)prijs inclusief btw levert een prijsvoordeel op voor de huurder die de btw niet (volledig) als voorbelasting in aftrek kan brengen.

Geschreven door:

Belastingadviseur Henk van Assen

Henk van Assen LL.M.

Belastingadviseur en btw specialist