De Tweede Kamer steunt het plan om het toptarief in de vennootschapsbelasting vanaf 2022 te verhogen. Dit bleek eerder bij de stemming over het Belastingplan voor 2022. Het tarief stijgt in 2022 van 25% naar 25,8%. Wat dat voor u betekent vertellen we u in dit artikel.

Lager tarief over langere schijf

Het kabinet had al eerder voorgesteld het lage tarief van 15% in de vennootschapsbelasting vanaf 2022 toe te passen op een groter deel van de winst. Nu is dit lage tarief nog van toepassing op de eerste € 245.000 winst, vanaf volgend jaar op de eerste € 395.000 van de winst.

Omslagpunt afhankelijk van winstgevendheid

Bovenstaande wijzigingen betekenen dat bv’s met lagere winsten vanaf 2022 mogelijk minder belasting gaan betalen. Of bv’s met hogere winsten meer belasting betalen, hangt af van de hoogte van de winst. Het omslagpunt ligt bij een winst van € 2.270.000.

Fiscale eenheid minder interessant

De langere eerste tariefschijf waarover 15% belasting betaald hoeft te worden, betekent ook dat een fiscale eenheid in beginsel minder snel interessant is. Bv’s binnen een fiscale eenheid kunnen immers samen nog maar één keer van de langere tariefschijf profiteren, terwijl bv’s zonder fiscale eenheid ieder op zich van de langere tariefschijf gebruik kunnen maken. Of het in stand houden van een fiscale eenheid verstandig is, hangt van diverse factoren af. Het is verstandig dit met uw adviseur te bespreken.

Geschreven door:

Belastingadviseur Mariëlle Spuijbroek

mr. Mariëlle Spuijbroek

Partner en belastingadviseur