De Tweede Kamer heeft ingestemd met het op termijn afschaffen van de salderingsregeling op zonne-energie. Of de salderingsregeling ook daadwerkelijk wordt afgeschaft, hangt af van de Eerste Kamer. Wij zetten voor u als ondernemer uiteen wat dit betekent.

Wat is de salderingsregeling?

Met de salderingsregeling kunnen eigenaren van zonnepanelen nu nog hun opgewekte energie salderen met de afgenomen energie. Zo blijft de energie die u zelf opwekt, maar op het moment van opwekken niet nodig heeft, toch rendabel. De Tweede kamer is echter van plan om deze salderingsregeling vanaf 2025 in etappes af te bouwen.

Afbouw salderingsregeling

Tot en met 2024 kunt u nog alle opgewekte stroom salderen. In 2025 en 2026 kunt u nog maar 64% salderen met uw afgenomen stroom. Daarna wordt de salderingsregeling jaarlijks met 9% afgebouwd tot en met 2030. Zo kunt u  in 2030 dus nog maar 28% salderen! Vanaf 2031 verdwijnt de mogelijkheid tot salderen volledig. Wel wordt er voor geleverde stroom dan nog wel een vergoeding betaald.

Moties en amendementen saldering

Er zijn bij de behandeling van de salderingsregeling tal van moties en amendementen ingediend en aangenomen. De Tweede Kamer wil bezitters van zonnepanelen toch deels tegemoetkomen. Zo wil de Kamer de hoogte van de terugleververgoeding tot 2027 in de wet vastleggen net als de verplichting te salderen per tariefperiode.

Deze aangenomen moties moeten ertoe leiden dat er duidelijkheid komt in de wijze waarop de salderingsregeling moet worden toegepast en dat energiemaatschappijen hierin geen onderscheid meer kunnen maken. Nu kunnen energiemaatschappijen onder meer nog zelf bepalen welke terugleververgoeding ze hanteren.

Geschreven door:

Partner en fiscaal jurist Marielle Spuijbroek

mr. Mariëlle Spuijbroek

Partner en belastingadviseur