Als u een bv heeft, kunt u belastingrente voorkomen door op tijd aangifte vennootschapsbelasting over het jaar 2021 te doen óf door alvast een voorlopige aanslag vennootschapsbelasting te vragen. Hoe zit dat precies? Wij zetten het voor u uiteen.

Wanneer betaalt u belastingrente voor de vennootschapsbelasting?

U betaalt 8% belastingrente als de fiscus u een aanslag oplegt, op of na 1 juli volgend op het belastingjaar. U betaalt rente over het bedrag dat u aan belasting moet betalen.

Geen rente bij correcte aangifte

U betaalt echter geen belastingrente als u vóór 1 juni volgend op het belastingjaar aangifte doet en de fiscus de gegevens uit uw aangifte ongewijzigd overneemt.

Geen rente bij voorlopige aanslag

Daarnaast betaalt u ook geen belastingrente als u vóór 1 mei volgend op het belastingjaar een voorlopige aanslag aanvraagt. Deze voorlopige aanslag moet dan wel zo geaccepteerd worden zoals u heeft gevraagd.

Let op! De belastingrente voor de vennootschapsbelasting bedroeg vanwege de coronacrisis tijdelijk slechts 0,01%.  Sinds 1 januari 2022 bedraagt de rente weer 8%. Daarom adviseren wij hierop tijdig actie te ondernemen.

Belastingrente voorkomen

U kunt dus belastingrente voorkomen door vóór 1 juni een correcte aangifte vennootschapsbelasting in te vullen waar de fiscus niet vanaf hoeft te wijken. Lukt dit niet? Vraag vóór 1 mei een voorlopige aanslag aan als u deze nog niet heeft gehad. Heeft u deze wel gehad? Pas deze aan als het bedrag te hoog of te laag is vastgesteld. Ook zo voorkomt u 8% belastingrente.

Geschreven door:

Partner en fiscaal jurist Marielle Spuijbroek

mr. Mariëlle Spuijbroek

Partner en belastingadviseur