De stijgende energieprijzen baren al enige tijd grote zorgen bij zowel huishoudens als bedrijven. Tot grote opluchting van vele werd in april 2022 een wetsvoorstel ingediend door het kabinet om per 1 juli de btw op energie (stadsverwarming, elektriciteit en aardgas) te verminderen naar 9%. Voor energieleveranciers is het daarom belangrijk om tegen het juiste btw-tarief te factureren. Incorrect berekende btw is namelijk niet aftrekbaar en u wilt voorkomen dat u te veel moet afdragen. In dit artikel leest u daarom waar u als energieleverancier alert op moet zijn.

Pas de juiste btw-tarieven toe voor de periode

Het btw-tarief op energie is van 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022 verlaagd van 21% naar 9%. Het is voor energieleveranciers dan ook noodzakelijk dat zij onderscheid maken wordt tussen de belaste prestaties vanaf 1 juli 2022 en de prestaties daarvoor. Zijn er in de periode voor 1 juli 2022 voorschotten gedaan die vallen binnen de periode waar het verlaagde tarief geldt? Dan kunt u ook het verlaagde tarief aanhouden.

Dit is uiteraard een ander verhaal als er nabetalingen worden gedaan over de periode tot 1 juli 2022. Ook over de vooruitbetalingen gedaan voor 1 januari 2023 over het aankomende jaar, wordt het tarief van 21% geheven. Op het moment dat de jaar- of eindrekening van de verbruiksperiode plaatsvindt, wordt het verschil tussen het gebruikelijke en verlaagde tarief vooralsnog verschuldigd. Aan de andere kant betekent dit dat nabetalingen vanaf 1 januari 2023, die worden gedaan over energieleveringen die betrekking hebben op de periode van 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022, belast worden met het verlaagde tarief.

Energieleveranciers: let op uw facturatie

Voor energieleveranciers is noodzakelijk dat correct gefactureerd wordt met inachtneming van de juiste tarieven. Aanvullend hierop is van belang dat de nodige gegevens in het ERP-systeem worden aangepast.

Afnemers: controleer uw inkomende facturen

Aan de andere zijde is het voor de afnemer belangrijk dat de juiste factuur aangeleverd wordt om op correcte wijze de voorbelasting af te kunnen trekken. Wordt er ten onrechte btw berekend? Dan is dit in de meeste gevallen niet aftrekbaar. Uiteraard is het ook niet ideaal als u teveel belasting betaalt vanwege een verkeerd gehanteerd tarief. Het is voor beide partijen dus een must dat secuur te werk wordt gegaan en dat scherp toezicht wordt gehouden op de facturen.

Geschreven door:

btw specialist Henk van Assen

Henk van Assen LL.M.

Belastingadviseur en btw specialist