Vliegen geeft een gevoel van vrijheid, vindt Marcia Hendriks-Hoefnagels. Samen met haar man Herman runt ze vliegschool Breda Aviation op vliegveld Breda International Airport. Ook in het ondernemen ervaart het echtpaar steeds meer vrijheid en succes. ‘Dit najaar worden we de eerste vliegopleiding voor de vliegende auto’.
‘Breda Aviation richt zich als opleider zowel op sportvliegen als beroepsvliegen. Met zo’n 50 sportvliegers en 5 beroepsvliegers in opleiding zijn we zeker niet de grootste. En dat houden we graag zo. We willen geen pilotenfabriek worden, maar de leerlingen bij naam kennen. Zo kunnen we kwaliteit bieden in een persoonlijke sfeer met een leuke mix van mensen. Van jonge mensen in een beroepsopleiding tot gepassioneerde hobbyvliegers die een pleziervluchtje komen maken. Wat ons bindt is de passie voor vliegen.
Naast onze opleidingen verzorgen we ook zakelijk verkeer en rondvluchten. En we hebben onze Boarding Room, een conferentieruimte voor bedrijven met uitzicht op de startbaan. Dankzij onze verschillende bedrijfsactiviteiten spreiden we de risico’s. En dat is zeker in onze sector belangrijk. In de laatste crisis ging het slecht met de vliegsector. Vliegmaatschappijen namen geen jonge piloten aan. Zij bleven met de schuld van hun opleidingskosten zitten, waardoor banken niet makkelijk meer leningen verstrekten aan studenten. Vervolgens liepen de beroepsopleidingen leeg. Maar wij bleven overeind. De spreiding van onze bedrijfsactiviteiten heeft ons enorm geholpen.
Britse belasting
Vliegen is de rode draad in mijn leven. Zo werkte ik als tiener al bij de receptie van vliegschool Seppe Air Service. Mijn stiefvader had deze vliegschool, mijn man haalde er zijn vliegbrevet en vervolgens namen we het bedrijf in 2008 over. Maar met een passie voor vliegen run je nog geen bedrijf. Zo hebben we met drie belastingtarieven te maken en is het verzekeren en afschrijven van vliegtuigen een studie op zich. Daarbij heeft Sjef Harijgens van Moore DRV ons goed ondersteund. Zo kwamen we er bijvoorbeeld achter dat vliegtuigen met een Brits kenteken registreren flink wat belasting scheelt.
We werkten de eerste jaren volledig mee in de dagelijkse operatie. Maar dat ging ons opbreken. Toen hebben we een ondernemerscursus gevolgd. De belangrijkste les was dit: ondernemen is als een zonnestraal in een vergrootglas. Je moet focus aanbrengen om een nieuw idee te ontvlammen. Niet alles tegelijk willen doen. Daarom hebben we flink gewerkt om de organisatie strak neer te zetten, van werkwijze tot een vernieuwde vloot en een goed team. Nu doen medewerkers meer zelf en kunnen wij het bedrijf uitbouwen.

Samenwerkingen
Dit najaar starten we de eerste FlyDrive Academy ter wereld. Een mooie samenwerking met PAL-V, de vliegende auto, die overigens een Nederlandse uitvinding is. Mensen die er een besteld hebben kunnen nu al les nemen in onze gyrocopter, die qua besturing vergelijkbaar is. Daarnaast zijn we samenwerkingen aan het creëren om studenten na de beroepsopleiding op onze school direct te laten doorstromen naar een luchtvaartmaatschappij. Op die manier creëren we stabiliteit in de keten en zijn banken ook sneller bereid om te investeren in piloten en opleidingen. Daar heeft iedereen wat aan.
Wat ik van tien jaar ondernemerschap heb geleerd is vooral dat je initiatief moet nemen. Achterover leunen komt niet voor in het woordenboek van de ondernemer. Gelukkig vullen Herman en ik elkaar goed aan. Hij organiseert als ervaren instructeur alles ‘in de lucht’, ik op grond. We kunnen goed over werk praten, soms iets te veel. Maar dan ga ik lekker met onze hond lopen en maak ik mijn hoofd leeg. En als ik dan weer het vliegveld op rijd en op een heldere dag onze vliegtuigen zie schitteren in de zon, dan kun je niet anders dan weer inspiratie krijgen. Zo willen we met de FlyDrive Academy uit gaan breiden naar Sint Eustatius. Wie weet waar we over tien jaar staan!’
Wilt u meer weten?
Wilt u meer weten over Breda Aviation? Kijk dan op www.breda-aviation.nl.