Wat in 1999 begon als een klein verpakkingsbedrijf in de garage is uitgegroeid tot het grootste fulfilmentbedrijf van Nederland met meer dan 1.000 medewerkers en 1.700 webshops als klant. Al vanaf de start onderneemt oprichter en CEO Edwin van der Ham op maatschappelijk verantwoorde wijze. Aanvankelijk lag de focus op sociaal ondernemen: minimaal 10% van de medewerkers heeft een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’. Tegenwoordig pakt Van der Ham het veel breder op: “Om echt een verschil te maken moet je uit je comfortzone stappen en écht stappen durven zetten.”

Edwin van der Ham, oprichter en CEO van Monta startte zijn bedrijf direct na zijn studie. Naast fulfilment levert Monta sinds enkele jaren ook zelf ontwikkelde software en hardware aan webshops met eigen magazijnen. Het aantal warehouses is flink gegroeid tot inmiddels 15. Sinds 1999 is er veel veranderd bij Monta. Maar wat altijd hetzelfde is gebleven, is de aandacht voor elkaar. Want vanaf de start van het bedrijf wist Van der Ham één ding zeker: bij Monta telt iedereen mee.

Mensen maken Monta

De focus op sociaal en duurzaam ondernemen maakt Monta uniek in haar sector. Monta heeft een permanente samenwerking met een groot aantal sociale werkplaatsen. Het streven is dat minimaal 10 procent van de medewerkers die worden aangenomen, mensen zijn met bijvoorbeeld een verstandelijke of lichamelijke beperking. Mensen naar wie ook wel wordt gerefereerd als mensen met een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’. Dat vinden ze niet de juiste woordkeuze bij Monta.

Van der Ham: “Iedereen heeft een uniek talent en kan van toegevoegde waarde zijn. Omdat niet alle werkzaamheden geschikt zijn voor deze medewerkers hebben we op verschillende vestigingen aparte ruimtes en aangepaste werkplaatsen gemaakt waar de medewerkers – vaak onder professionele begeleiding – kunnen werken. Dat kost geld, tijd en ruimte, maar dat hebben we er graag voor over. Want dat is voor mij maatschappelijk verantwoord ondernemen: iets doen voor je omgeving, ondanks dat het geld kost. Je moet het écht willen en ervoor gaan. We willen iedereen betrekken bij de dagelijkse bedrijfsvoering en hen zo onderdeel van het totale team te laten zijn. Wat we ervoor terugkrijgen is zoveel meer waard. Waar ik trots op ben is dat we al meerdere nieuwe collega’s hebben aangenomen vanuit de verschillende dagbestedingsgroepen waarvan we al collega’s hadden. Dat maakt hun ook weer trots op hun werkplek.”

Breder denken

Van der Ham: “Om echt een verschil te maken moet je uit je comfortzone stappen en écht stappen durven zetten. Zaken als zonnepanelen en elektrische auto’s zijn vaak vooral fiscaal gedreven. Ja, natuurlijk hebben wij die ook. Maar er is meer nodig. Je kunt kijken naar wat extra mogelijkheden zijn binnen de sector waarin je opereert. Hoe kun je je bedrijfsprocessen verduurzamen?” Bij Monta worden alle orders op de vestigingen papierloos ‘gepickt’. Er is gekeken naar het inpakproces en het vervoer van pakketten. Het doel is om een toenemend aantal duurzame vervoerders in te zetten en zo een toename te krijgen in compleet CO2-neutrale vervoerders en fietskoeriers. Er zijn meerdere automatische inpakmachines aangeschaft, die producten precies op maat verpakken. Zo passen er meer pakketjes in een busje en rijdt deze minder vaak op en neer voor hetzelfde aantal pakketten. Van der Ham: “Bovendien is er geen opvulmateriaal nodig. Het mooie van dit soort dingen is dat het zowel duurzaam is als gunstig voor de klant. Want we kunnen er vliegensvlug mee inpakken.”

Ambitie

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een continu proces. Voor Van der Ham is duidelijk dat elke organisatie de wereld een beetje beter kan maken op een eigen, unieke manier. “Je moet blijven uitgaan van de kern van je bedrijf: waar sta je voor, waar hecht je waarde aan, wat kun jij extra doen? Voor ons blijft het familiegevoel essentieel. Naast dat iedereen welkom is en grotendeels werkt in teamverband, draagt ook de decentrale organisatie van Monta bij aan dat familiegevoel. Ieder warehouse vormt eigenlijk een kleine familie. De collega’s komen uit de nabije omgeving, men kent elkaar. Door die structuur blijft ook de service heel persoonlijk. Dat werkt goed. Monta is menselijk, ondanks de groei van één naar 1.000 medewerkers. Dat zal ook in de toekomst de kracht achter Monta blijven.”

Monta werkt met 1.000 medewerkers vanuit 15 zelfstandige e-commerce warehouses en verzorgt de verwerking en bezorging van online orders wereldwijd.