Wanneer je op de A4 ter hoogte van Schiphol rijdt, zie je sinds 14 april een groot waterstoftankstation. Dit waterstofvulpunt is onderdeel van de DCB Energy Hub bij Schiphol: het eerste multifuel tankstation in Nederland met alle fossiele én alle duurzame brandstoffen zoals CNG+, HVO100, LNG en waar je elektrisch kan snelladen, ook voor trucks. En nu kan er dus ook waterstof worden getankt. Het is kenmerkend voor de duurzame ambities van DCB Energy. Continu innoveren en duurzaam groeien zit de onderneming in het DNA. Zo wil het klanten helpen bij de overstap naar CO2-neutrale vormen van mobiliteit.
Duurzame brandstoffen binnen handbereik
Sinds 1995 geven Carola Berkel en haar broer Freddy Berkel leiding aan het familiebedrijf. Carola: “Wij voelen de verantwoordelijkheid om een schonere wereld na te laten voor de generaties na ons. We moeten met z’n allen de transitie maken naar het gebruik van duurzame brandstoffen. Met DCB Energy helpen we daarbij door te zorgen dat in Nederland alle duurzame brandstoffen voor iedereen binnen handbereik zijn en dat iedereen duurzaam kan tanken of laden. Ongeacht of je een scooter of personenauto rijdt, of een vrachtwagen.”
Teller staat op tien
Carola en Freddy zijn de tweede generatie in het bedrijf. Het werd in 1961 opgericht door hun vader Dirk Cornelis Berkel. Onder het motto ‘Fuel your Future’ is DCB Energy nu verspreid over Nederland bezig een netwerk van grote tankstations te ontwikkelen waar het complete scala van huidige schone brandstoffen voor personenvervoer en wegtransport wordt aangeboden. De teller staat nu op tien. DCB Energy ontwikkelt en realiseert, in Nederland en België, zeventien van deze zogenoemde energy hubs. Daarnaast worden de huidige tankstations in het netwerk vanzelfsprekend getransformeerd naar energy hubs. Het bedrijf toont zich daarmee een geduchte opponent van de grote spelers en loopt voorop in de markt als het gaat om het ontsluiten van het complete assortiment van duurzame brandstoffen.
Afscheid fossiele brandstoffen
Duurzaamheid kwam in 2007 voor het eerst op de agenda van de vergaderingen van de onderneming, herinnert Carola zich. “We signaleerden dat er veranderingen op til waren en dat er vraag naar duurzame brandstoffen kon gaan ontstaan. Leidend bij alles wat wij doen, is het centraal stellen van onze klanten. Dat deed onze vader 60 jaar geleden al en dat is ook voor mijn broer en mij steeds het uitgangspunt. Wij willen onze klanten helpen met goede producten, met kennis en door te innoveren, en nu dus ook met het afscheid nemen van fossiele brandstoffen. Het heeft ervoor gezorgd dat we vooroplopen met ons aanbod duurzame brandstoffen. Veel van onze klanten willen mee in de transitie, wij helpen daarbij.”
Proef met biodiesel
De eerste proef met schonere brandstof vond plaats in 2010. Het bedrijf werd door het Rotterdam Climate Initiative uitgenodigd om mee te doen aan een proef met biodiesel. Carola: “Wij zijn daar enthousiast ingestapt en hebben ons tankstation Truck Easy in Rotterdam Distripark geschikt gemaakt voor het tanken van biodiesel. Uiteindelijk zijn we er na een evaluatie weer mee gestopt. Het bleek een te lastig product. Maar het was voor ons wel een belangrijk leerproces. Het was ook het moment om goed te gaan nadenken over het integreren van schonere brandstoffen in ons assortiment om onze klanten de kans te geven de overstap te maken naar CO2-neutrale mobiliteit.”
Kosten verduurzaming
De energietransitie waar de samenleving voor staat, is een complex proces, zegt Carola. “Voor veel ondernemingen is het een ingewikkelde opgave, neem transportbedrijven. Zij zien de noodzaak van het terugdringen van de CO2-uitstoot, maar ze zien zich ook gesteld voor hoge investeringen. Om een voorbeeld te geven: een vrachtwagen op fossiele bandstof kost nu rond de €125.000. Een E-truck kost het dubbele en een waterstoftruck kost weer het dubbele daarvan, oftewel € 500.000. Iedereen wil af van die CO2-uitstoot, maar dit soort hoge additionele kosten moeten ondernemers wel kunnen doorberekenen. Dat is niet altijd eenvoudig voor onze klanten, in de ene branche is dat makkelijker dan in de andere.”
Uitdagingen niet uit de weg gaan
Voordat DCB Energy een energy hub kan realiseren moet er veel gebeuren. Allereerst moet er een geschikte locatie gevonden worden op een plaats waar veel vervoersbewegingen zijn. Er moeten ontwerpen worden gemaakt en vergunningen worden aangevraagd. Soms staan de milieuregels de verkoop van een bepaalde brandstof niet toe op een bepaalde locatie. Soms is er vertraging bij het uitvoeren van de plannen vanwege bepaalde procedures.
Toch ziet Carola de toekomst met vertrouwen tegemoet. “We treden de uitdagingen met gedrevenheid tegemoet. Dat zit in onze aard. Wij geloven in een toekomst met duurzame mobiliteit, bereikbaar en betaalbaar voor iedereen. Uitdagingen die op ons pad komen, gaan we niet uit de weg, die pakken we beet en lossen we op! Wij vinden het belangrijk om de energievoorziening duurzamer te maken, voor onze klanten, onszelf, voor toekomstige generaties, voor onze huidige medewerkers en toekomstige medewerkers.”
Bij het realiseren van nieuwe hubs werkt DCB Energy overigens doelbewust met herbruikbare bouwmaterialen, met zonnepanelen, met duurzame verlichting en wordt het eigen vervoer verzorgd met HVO100 om de eigen CO2-voetafdruk tot een minimum te beperken.
We moeten de natuur helpen
Het overschakelen naar duurzame mobiliteit gaat niet van de ene op de andere dag lukken, zegt Carola. “Uiteindelijk gaat het erom dat wij allemaal ons steentje bijdragen. Tijdens corona zag je hoe mensen de natuur weer meer gingen waarderen doordat iedereen beperkt was in z’n bewegingsvrijheid. Iedereen voelde weer hoe belangrijk de natuur is. Als we dat willen behouden moet het roer om en moeten we op den duur van de fossiele brandstof af en onze mobiliteit verduurzamen. Door schoon te rijden kan iedereen nu al impact maken. De natuur is zo belangrijk, die moeten we helpen.”
DCB Energy levert (duurzame) brandstoffen, smeermiddelen en verwante diensten. Met eigen DCB Energy tanklocaties helpen ze, zakelijke en particuliere weggebruikers, om de overstap te maken naar duurzame mobiliteit.