In heel Nederland stonden de ramen onlangs wagenwijd open. De hoge temperatuur was gezakt en met de ramen open kon het binnen weer wat afkoelen. Maar bieden deze hoge temperaturen ook fiscale mogelijkheden, bijvoorbeeld voor een airco in de werkkamer van de ondernemer thuis? Want dat deze temperaturen of zelfs hittegolven vaker voor zullen komen is ondertussen al wel zeker! In dit artikel zetten we de fiscale mogelijkheden voor u als ondernemer uiteen.

Werkkamer thuis fiscaal aftrekbaar?

De werkkamer van een ondernemer thuis is meestal niet aftrekbaar, ervan uitgaande dat uw woning geen ondernemingsvermogen is. Hiervoor is namelijk vereist dat de werkkamer zelfstandig is. Dat betekent dat het een eigen in- of opgang heeft en eigen sanitair, zodat deze ook aan een willekeurige derde verhuurd zou kunnen worden. Bovendien is vereist dat een groot deel van uw inkomen in of vanuit de werkkamer verdiend wordt.

Let op! Omdat maar zelden aan beide eisen voldaan wordt, zijn de kosten van een werkkamer thuis meestal niet aftrekbaar.

Inrichting werkkamer ook niet aftrekbaar

Is de werkkamer niet aftrekbaar, dan geldt dit ook voor de inrichting. Een airco, al dan niet mobiel, behoort hier ook toe en dus zijn ook deze kosten niet aftrekbaar. U kunt dus de afschrijvingskosten fiscaal op de airco niet in aftrek brengen.

Wel KIA op airco voor thuiswerkende ondernemer!

Bij aanschaf van een airco heeft u in beginsel wel recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). U moet dan natuurlijk wel voldoen aan de standaardeisen voor de KIA. Belangrijk is bijvoorbeeld dat u in het jaar voor meer dan € 2.400 aan investeringen pleegt. Ook moet u de airco activeren op uw balans en moet de airco zelf minstens € 450 kosten.

Let op! De KIA kan oplopen tot maximaal 28% van het investeringsbedrag.

Ook btw aftrekbaar

Ook de btw op de aanschaf van uw airco in de werkruimte is gewoon aftrekbaar als u zelf ook belaste prestaties verricht. Dat geldt ook voor de btw op de energie die het apparaat verbruikt en op het onderhoud. Dat maakt de aanschaf en gebruik al een stuk goedkoper!

Verricht u ook deels vrijgestelde prestaties? Dan is de btw naar rato aftrekbaar.

Tip! Houd het energieverbruik van de airco apart bij, dat voorkomt discussie met de inspecteur. Dit kan eenvoudig met een apart metertje in het stopcontact.

Geschreven door:

Partner en fiscaal jurist Marielle Spuijbroek

mr. Mariëlle Spuijbroek

Partner en belastingadviseur