Gisterenmiddag ontvingen we droevig nieuws uit Diergaarde Blijdorp: ons pleegkind en de Indische neushoorn Namaste is overleden. Nammie, zoals ze ook wel door haar verzorgers en tal van Moore DRV’ers werd genoemd, had een gebroken kaak. Door de plek van de breuk bleek haar kaak niet meer te herstellen. Daarnaast bleek ze nog meer gezondheidsproblemen te hebben. Namaste is 31 jaar geworden.

Trotse adoptieouders Namaste

Sinds 1 maart 2021 waren wij de trotse adoptieouders van de Indische neushoorn Namaste in Blijdorp. Met de adoptie ondersteunen we de dierentuin, om te voorkomen dat deze door de coronacrisis in haar bestaan wordt ingeperkt of zelfs bedreigd. Ook verdient Blijdorp onze steun vanwege haar bredere bijdrage aan educatie en natuurbehoud. Veel Moore DRV’ers koesteren bovendien mooie herinneringen aan deze dierentuin.

Het goede leven van Namaste

Namaste was een Indische neushoorn die sinds 1993 in Blijdorp te bewonderen was. Ze heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het fokprogramma voor Indische neushoorns, dat ervoor zorgt dat de populatie in stand blijft. Ze heeft vier zonen en drie dochters gezond op de wereld gezet. De Indische neushoorn is nog steeds een bedreigde diersoort. Ze komen in het wild alleen nog voor in enkele reservaten in Noord-India en Nepal. Daar worden ze bedreigd door stroperij.

De Indische neushoorn is een van de zwaarste dieren in de Diergaarde. Met hun 1500 kilo zijn de olifanten de enige zwaargewichten die ze voor moet laten gaan. Dagelijks werd Namaste verzorgd met vier volle kruiwagens met kuilgras en twee volle kruiwagens met rozenblaadjes. Tussendoor kreeg ze brokken en takken. Je moet natuurlijk iets doen op gewicht te blijven. Namaste was gek op badderen. Ze had een ‘buitenbad’ tot haar beschikking en in de winter in haar binnenbad in haar stal. Ook kreeg ze twee keer per week een pedicure. Kortom deze dame heeft een goed leven gehad!

Beide diepgeworteld in Rotterdam

Na de oorlog richtte de pleegvader van een van onze naamgevers, de heer Van der Veen, een administratiekantoor op in Rotterdam. Na de samenvoeging met het van oorsprong Zeeuwse kantoor De Roo & Fossen in 1990, ontstond het huidige Moore DRV (De Roo en Van der Veen). Onze roots liggen dus voor een belangrijk deel in deze wereldstad Veel collega’s koesteren bovendien mooie herinneringen aan de best bezochte dierentuin van Nederland. Nog steeds is Moore DRV in Zuidwest-Nederland actief. Daar staan onze vestigingen en zijn Moore DRV’ers op tal van manieren betrokken bij de lokale samenleving.