Wat voor beursgenoteerde ondernemingen nu al geldt, geldt vanaf 2025 voor alle grote bedrijven: de verplichting om een duurzaamheidsverslag uit te brengen. In 2021 nam de Europese Unie (EU) de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) aan. Die CSRD bevat de eisen waaraan een duurzaamheidsverslag moet voldoen. Daarmee geldt in elke lidstaat dezelfde standaard.
De CSRD is een middel om de klimaatdoelstellingen van de EU te behalen. Die klimaatdoelstellingen zijn overeengekomen in de Green Deal. Een van de doelstellingen is klimaatneutraliteit in 2050.
Wat betekent het concreet?
Zoals het er nu naar uitziet moeten grote organisaties vanaf het boekjaar 2025 een duurzaamheidsverslag opnemen in hun jaarverslag. Dat betekent dat organisaties in beeld moeten hebben wat het (mogelijke) effect is van hun bedrijfsvoering op het milieu en sociale rechtvaardigheid. Voorbeelden zijn het rapporteren over de CO2-uitstoot en over diversiteit in het personeelsbestand.
Wanneer wordt CSRD ingevoerd voor welke ondernemingen?
CSRD gaat trapsgewijs in:
- 1 januari 2024: beursgenoteerde (grote) ondernemingen
- 1 januari 2025: alle andere grote ondernemingen
- 1 januari 2026: alle middelgrote en kleine beursgenoteerde ondernemingen
Wat wordt bij CSRD bedoeld met grote onderneming?
Met grote ondernemingen worden bedoeld de ondernemingen die minstens twee van de drie volgende criteria overschrijden:
- € 20 miljoen balanstotaal
- € 40 miljoen omzet
- 250 fte
Waarom is het nu al relevant?
Als uw organisatie over boekjaar 2025 moet gaan rapporteren, is het van belang om enkele jaren daarvoor aan de slag te gaan met het bepalen van een duurzaamheidsambitie en -beleid en het in kaart brengen van duurzaamheidsrisico’s en -kansen. Van organisaties wordt bewustwording en daadwerkelijke actie verwacht; met ‘greenwashing’ komen organisaties niet weg.