Greenwashing wordt als term gebruikt voor bedrijven of producten die zich groener of milieuvriendelijker voordoen dan ze daadwerkelijk zijn. Vaak is sprake van selectieve informatie: bedrijven en organisaties creëren een te positief bedrijfsimago met positieve communicatie over milieuprestaties, terwijl ze negatieve informatie hierover achterhouden. Dit leidt tot misleiding van consumenten en andere belanghebbenden van het bedrijf.
Greenwashing kan bewust gebeuren vanuit commerciële overwegingen. Maar dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Verreweg de meeste bedrijven willen positief bijdragen aan mens en milieu, maar beseffen niet of onvoldoende dat echt maatschappelijk verantwoord ondernemen vereist dat dit in de ambitie, cultuur en kernprocessen van het bedrijf verankerd moet zijn. Ook zijn er tal van bedrijven die simpelweg beginnen met een aantal sociale of ‘groene’ activiteiten en van daaruit een duurzaamheidsbeleid gaan ontwikkelen voor hun organisatie.
Definitie greenwashing
De term ‘greenwashing’ werd in 1986 bedacht door milieuactivist Jay Westerveld. Hij bekritiseerde de manier waarop hotels het ‘hergebruik de handdoek’-initiatief als milieuvoordeel brachten, terwijl het in feite een manier was om de bedrijfskosten te verlagen.
Sinds 1986 is het begrip greenwashing meer uitgesproken geworden. Er worden regels gemaakt om greenwashing te voorkomen en te bestraffen. Toch is er nog geen universele definitie.