Heeft u als Nederlandse ondernemer in 2022 in een ander EU-land btw betaald? In de regel kunt u deze btw terugvragen. Doe dit wel op tijd! Uw teruggaafverzoek over 2022 moet vóór 1 oktober 2023 ingediend zijn bij de Belastingdienst. Een te laat binnengekomen verzoek, wordt mogelijk niet meer in behandeling genomen.

Om buitenlandse btw terug te kunnen vragen moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. We zetten ze hieronder kort voor u op een rij:

  • Uw onderneming is in Nederland gevestigd.
  • U moet in het betreffende EU-land geen btw-aangifte doen.
  • U gebruikt de goederen en diensten uit het andere EU-land voor btw-belastbare prestaties.

Er kan dus geen btw worden teruggevraagd, indien u geen ondernemer bent voor de btw, enkel vrijgestelde prestaties levert of ontheffing heeft van administratieve verplichtingen.

Let op! Wilt u buitenlandse btw terugvragen, maar verricht u in hetzelfde EU-land ook activiteiten waarvoor u zich daar zou moeten registreren? Dan is dit teruggaafverzoek niet de juiste oplossing. Mogelijk moet u dan zelf buitenlandse btw in rekening brengen. Het terugvragen van de btw verloopt dan via de btw-aangifte in het betreffende EU-land. Zorg dat u hierover duidelijkheid heeft, voordat het teruggaafverzoek wordt ingediend. Desgewenst kunnen wij u hierover uiteraard adviseren

Teruggaafverzoek indienen bij de Belastingdienst

U kunt de door u betaalde buitenlandse btw zelf terugvragen door een verzoek in te dienen bij de Belastingdienst. Daarvoor heeft u inlogcodes nodig. Heeft u deze nog niet, vraag deze dan eenmalig zo snel mogelijk aan. Binnen twee tot vier weken ontvangt u van de Belastingdienst de inloggegevens. Ook wij kunnen met uw toestemming de buitenlandse btw voor u terugvragen. Neem daarvoor zo snel mogelijk contact op met een van onze btw-specialisten.

Drempelbedragen btw binnen de EU

Het terugvragen van de in een ander EU-land betaalde btw kan, bij een teruggaafverzoek over 2022, al voor een btw-bedrag van minimaal € 50. Het btw-bedrag moet minimaal € 400 zijn als het gaat om een verzoek over het 1e of 2e kwartaal 2023. Komt het btw-bedrag onder deze drempels? Dan is het aan het betreffende EU-land of uw verzoek wel of niet in behandeling wordt genomen.

Tijdig verzoek

Wilt u de in 2022 in het buitenland betaalde btw terugvragen dan moet uw verzoek hiervoor binnen zijn vóór 1 oktober 2023. Bent u te laat dan kan het andere EU-land uw teruggaafverzoek weigeren.

Tip!
 Wacht niet tot eind september met het teruggaafverzoek voor buitenlandse btw. Vraag het gewoon direct terug!

Geschreven door:

btw specialist Henk van Assen

Henk van Assen LL.M.

Belastingadviseur en btw specialist
Meer over mij