Een zieke werknemer kost u als werkgever altijd geld. Gemiddeld zo’n 250 euro per dag. Naast alle directe kosten zoals het doorbetalen van salaris en de kosten voor de arbodienst, kan de begeleiding van een zieke werknemer ook veel tijd kosten. Zeker kleine of middelgrote werkgevers zonder een eigen HR-afdeling lopen hier nog wel eens tegen aan. Hieronder vertellen we u meer over welke rechten en plichten u heeft en hoe u hier als werkgever slim mee om kan gaan.
Vanuit de Wet verbetering Poortwachter wordt er van u als ondernemer veel verwacht. En als u zich niet houdt aan deze verplichtingen vanuit de wet dan kunt u ook nog een boete opgelegd krijgen vanuit het UWV in de vorm van een loondoorbetalingsverplichting.
Een arbeidsongeschiktheidstraject is vrij complex en iets dat veel aandacht van u als werkgever vraagt als u dit zelfstandig oppakt. Zo moet u de wettelijke stappen op het juiste moment zetten, regelmatig evalueren met de werknemer, documenten opstellen en passend werk zoeken. En als een werknemer zich niet meer houdt aan de gemaakte afspraken, moet u hier ook nog op bijsturen. Denk daarbij aan waarschuwingen, inzetten van mediation, loon opschorten of zelfs stopzetten. Maar de maatregelen moeten wel voldoen aan wet- en regelgeving. In een arbeidsongeschiktheidstraject kan de frustratie soms hoog oplopen. Het is dus best begrijpelijk dat werkgevers dit vaak erg lastig vinden.
Dan helpen wij u graag bij:
Ondersteuning nodig bij arbeidsongeschiktheid? Laat hier uw contactgegevens achter en wij nemen vrijblijvend contact met u op.