Toen de bank zijn financieringsaanvraag voor een eigen restaurant afwees, besloot Alex Kooman van restaurant De Kluizenaer in Goes zijn startkapitaal bij elkaar te sparen met crowdfunding. Negentig geldschieters hielpen zijn droom waar te maken. Op voorwaarde dat ze hun inleg binnen vijf jaar terug hebben. Een uitdaging, waarbij inzicht in financiën via DRV Pro van cruciaal belang is.

Kooman werkte al meer dan zeventien jaar in de horeca toen het begon te kriebelen om een eigen zaak te starten. ‘Ik had op hoog niveau ervaring opgedaan bij restaurants in heel Europa. Van Portugal tot Ibiza en van Zwolle tot Antwerpen. Na een tijdje kwam ik op het punt dat ik van niemand meer iets aannam. Ik wilde het zelf gaan bewijzen en zag nog een markt in Goes om het anders te gaan doen.’

Creatief met crowdfunding

‘Uit de begroting die ik had gemaakt, bleek dat ik 250.000 euro nodig had om te beginnen. Ik ben in eerste instantie naar verschillende leveranciers gestapt om een deel van dat bedrag via hen te krijgen in de vorm van bijvoorbeeld meubels en een volle wijnkelder. Tegen nul procent rente, maar in ruil daarvoor werd ik klant van ze. Zo kreeg ik 100.000 euro bij elkaar gespaard.’

‘De overige 150.000 euro dacht ik wel bij de bank te kunnen lenen, maar die vonden mij niet kapitaalkrachtig genoeg. Dus moest ik daar iets anders op verzinnen. Ik vroeg particulieren en bedrijven in de buurt of ze mij wilden steunen in de vorm van geld of spullen. De deal was dat ik ze dan binnen vijf jaar zou terugbetalen in tien gelijke delen. Een behoorlijke druk voor mezelf, maar ik moest het voor hen natuurlijk wel interessant houden.’

Negentig ambassadeurs

Voordeel voor Kooman is dat hij daardoor de rente laag kon houden. ‘Ik had verschillende pakketten samengesteld. Mensen konden voor de aflossing kiezen tussen contanten of natura. Wie voor geld koos, betaal ik drie procent rente. Wie voor natura koos, krijgt elk half jaar een tegoed dat ze kunnen besteden in het restaurant. Variërend van 1.000, 3.000 en 5.000 euro plus respectievelijk zes, acht of tien procent rente.’

Een vindingrijke constructie, die bleek aan te slaan. Negentig mensen hielpen Koomans droom te realiseren. Inmiddels draait het restaurant al drieënhalf jaar en zijn zeven van de tien betalingstermijnen voldaan. ‘Het zorgt elke keer weer voor wat stress om iedereen uit te betalen, maar dat is het allemaal waard. De rente is lager dan bij de bank, ik ben snel van de schuld af én ik had meteen al negentig ambassadeurs van mijn restaurant!’

Boekhouding

Omdat er zoveel geldschieters zijn die terugbetaald moeten worden, is het voor Kooman extra belangrijk dat hij grip heeft op zijn financiën. Daarvoor maakt hij gebruikt van de totaaloplossing van DRV. ‘Eerst deed ik ál mijn boekhouding zelf. Ik wilde begrijpen hoe het werkte, zodat ik het ook goed kon controleren. Maar ik heb natuurlijk nooit de ambitie gehad om accountant te worden. Dus ben ik naar Moore DRV gestapt om meer zaken te automatiseren.’

Behalve dat dit hem tijd bespaart, levert het de restauranteigenaar naar eigen zeggen ook een hoop waardevolle inzichten op. ‘Vroeger had ik één keer per kwartaal een bespreking met mijn adviseur en liep ik vaak achter de feiten aan. Ik zat niet zo bovenop de cijfers als nu en kon daardoor pas later schakelen als er iets niet goed ging. Dat kost je als ondernemer geld. Nu heb ik mijn cijfers altijd realtime beschikbaar en kan ik sneller anticiperen.’

‘Ik kijk vooral naar de kosten van voedsel, drank en personeel en of de marges kloppen. Dus of het mij genoeg oplevert en of de prijskwaliteitverhouding voor onze gasten nog aantrekkelijk is. Dat DRV Pro dit allemaal in kaart brengt en automatisch doorberekent, helpt mij om bewuste keuzes te maken. En ik kan er ook gemakkelijk vergelijkingen mee maken. Bijvoorbeeld met de omzet van een maand geleden, of die van dezelfde maand een jaar eerder. Dat doe ik niet omdat ik zo graag terugkijk naar het verleden, maar omdat het me helpt voorbereiden op wat er in de toekomst mogelijk gaat komen.’

Vernieuwen en verrassen

En om ook in die toekomst steeds weer een volle zaak te houden, probeert Kooman zich met de Kluizenaar van alle andere horecagelegenheden in Goes te onderscheiden. Hoe hij dat doet? ‘Door mensen te blijven verrassen en continu te vernieuwen. We hebben iedere vijf, zes weken een andere kaart. Niet alleen het eten verandert, maar ook de wijnen. Zo kunnen we onze gasten bij ieder bezoek weer een andere ervaring bieden. Of ze nu een drie- of een achtgangenmenu eten, of gewoon à la carte.’

Daarnaast is het pand alleen al uniek. ‘Vroeger was het een bank. Met twee hele grote kluizen in de kelder. Daar heb ik het restaurant ook naar vernoemd. Van de ene kluis heb ik de toiletten gemaakt en van de andere een wijnkelder. Een vloer hebben we volledig bedekt met vijf eurocentjes. Als knipoog naar de geschiedenis van het gebouw. En natuurlijk naar de crowdfund.’

Wilt u ook inzicht in uw cijfers met dashboarding?

Bekijk hier hoe Moore DRV u kan ondersteunen bij het verkrijgen van optimaal inzicht in uw bedrijfsprocessen met behulp van een overzichtelijk dashboard.