Door de crisis moest het roer om bij Totaalbouw Zeeland. ‘Door te focussen op maatwerk kasten, een andere bedrijfsstructuur en het bouwen van een merk is het bedrijf nu vijf jaar later kerngezond’, vertelt Ronald van der Hart.

Een groot netwerk gaf Ronald negen jaar geleden – ondanks de economische depressie – het vertrouwen om voor zichzelf te beginnen. ‘Ik wilde met Totaalbouw Zeeland totaalprojecten uitvoeren in de bouw. Van het ontwerp, tot de inrichting en de complete verhuizing. Zo zou ik de eigenaar ontzorgen en iedereen tijd besparen door één centraal aanspreekpunt te vormen. Van het financiële voordeel dat deze efficiënte manier van werken opleverde, kon ik leven.

Het was een uniek concept dat naar mijn idee potentie had. Maar het was crisis, dus er werd bijna niet gebouwd. Ondertussen vroegen mensen me steeds vaker of ik nog maatwerk kasten verkocht, zoals ik dat jaren geleden deed. Dat zag ik als een kans die ik moest grijpen. Dus startte ik in 2012 de eerste Nederlandse webshop met op maat gemaakte producten als kasten en deuren.

Toekomstbestendig bedrijf bouwen

Terwijl ik mijn kans al aan het verzilveren was, kwam ik bij Moore DRV terecht en kreeg ik Marco Utermark toegewezen als mijn vaste adviseur. In zijn ogen was het bedrijf nog te afhankelijk van mij. Als ik op vakantie zou gaan, of ik werd ziek, dan kwam er niets binnen. Hij raadde mij aan om waarde toe te voegen aan de onderneming en de zaak toekomstbestendiger te maken. Volgens Marco kon ik dat doen door een merk te bouwen en een andere bedrijfsstructuur te kiezen met een fysieke locatie en een team om me heen.

Dat merk werd Kastenstudio Zeeland. Een goede naam met een duidelijk logo en een onderscheidend product: op maat gemaakte kasten waarbij onderdelen van verschillende kastenfabrikanten gecombineerd kunnen worden. Dus als een klant de deuren van het ene merk mooi vindt, maar liever de ombouw heeft van een ander, dan kan dat. Dit heb ik voor elkaar gekregen dankzij de contacten die ik de afgelopen 25 jaar heb opgebouwd en dat kan bijna nergens anders.

Financiële analyse als duwtje in de rug

Niet veel later werd ik gebeld door Bouwcenter Logus met de boodschap dat zij een betrouwbare buurman zochten om een deel van de showroom over te nemen. Hoewel dat matchte met de rest van het advies, maakte ik me zorgen over de consequenties van een eigen showroom. Voornamelijk op financieel gebied. Moore DRV hielp mij na te gaan of het haalbaar was en gaf mij de rust en het vertrouwen dat het goed zou komen. Dat was voor mij het duwtje in de rug dat ik nodig had om het echt te gaan doen.

In maart 2014 trok ik met Kastenstudio Zeeland in een derde van de huidige ruimte. Een half jaar later breidde de showroom al uit met nog eens een derde deel erbij en ik nam zowel een fulltimer als een parttimer in dienst. Eind vorig jaar werd de gehele showroom van ons en lanceerden we een nieuwe tak: Vloerenstudio Zeeland. Ik voorzag dat tien extra kasten in de showroom mij geen hogere omzet zou opleveren. De vloeren als aanvullend product wel.’

Proactief advies met invloed

Hoewel de crisis voorbij is en Ronald allang weer een gezond en toekomstbestendig bedrijf heeft, leunt de ondernemer niet achterover. Integendeel. Hij presenteerde in augustus een exclusieve, eigen kastenlijn: JUR, vernoemd naar Ronalds oudste zoon Jurian. ‘Daarmee hopen we een jonge doelgroep aan te spreken en voorkomen we dat klanten online naar andere aanbieders kunnen zoeken.

Als Ronald nu terugkijkt op de afgelopen vijf jaar, is hij Moore DRV dankbaar voor de goede samenwerking. ‘Elk accountantskantoor kan mijn jaarrekening opmaken. Maar Moore DRV geeft dusdanige adviezen die echt invloed hebben op mijn bedrijf – en daardoor ook op mijn privésituatie en persoonlijke welzijn. Om dat advies hoef ik niet eens te vragen. Dat wordt proactief gegeven. Het hele bureau is erg meedenkend en dát vind ik belangrijk.’