Ondernemer Remco Witberg (51) heeft met drie horecazaken een klein imperium opgebouwd in het Rotterdamse Kralingen. Osteria Vicini, Fratelli di Vicini en Pizzabar di Vicini bouwde hij in tien jaar van de grond af op. En ondanks de coronacrisis hield hij zijn zaken fier overeind. Want uiteindelijk draait het bij Remco maar om een ding. ‘Vicini is een thuis. Voor ons, voor de buurt, voor iedereen.’

Remco moet nog even zijn gasten gedag zeggen voor hij aanschuift. En passant vraagt hij Nicole – ‘Zij werkt hier al tien jaar’ – om een fles Perrier op tafel te zetten. ‘En de rekening van tafel 10 mag op de zaak’. Dit is Remco op z’n best: gasten ontvangen, zijn personeel een beetje bijsturen, de helikopterview houden en de puntjes op de ‘i’ zetten. En dat gaat de gastheer pur sang goed af. Het terras zit vol, zijn gasten hebben het naar hun zin en er wordt lekker gewerkt achter de bar en in de keuken.

Eigen baas

Remco wist al op jonge leeftijd dat de horeca hem in het bloed zit. Maar het succes kwam hem zeker niet aanwaaien. Remco: ‘Ik werd ooit voor de hotelschool in Maastricht afgewezen en volgde een jaar een opleiding in Duitsland. Later werd ik alsnog aangenomen, maar vertrok zelf weer. Ik paste er niet.’ Na in kleine en grotere horecazaken in de Randstad te hebben gewerkt en een jaar dienstplicht startte Remco zijn eigen bedrijfje.

Met Healthy Food Services verzorgde Remco catering voor bedrijven in Gouda. ‘Ik liet mijn eigen brood maken en had al smoothies. Dat was in die tijd bijzonder.’ Maar hoeveel passie er ook in zat, commercieel was zijn catering nog niet interessant. Remco, lachend: ‘Stond ik daar in de bijkeuken met mijn ouders broodjes te smeren! En ik had er ook nog een baan bij een restaurant bij.’ Daar kreeg Remco het laatste zetje naar eigen ondernemerschap. ‘Mijn baas vroeg wat ik met mijn toekomst wilde. Deze zaak hebben, antwoordde ik. Nou, dat ik dat in mijn hoofd haalde! Toen ben ik weggegaan. Ik moest mijn eigen baas worden. Een oom had een pandje in Schiedam, een oude kapperszaak. Ik voelde meteen: dit is het. Dat is mijn ondernemersintuïtie. Ik zag het helemaal voor me: dit zou het Groot Schiedams Kaffee worden.’


Mogelijk ook interessant voor u:
Whitepaper: Waarom een dashboard cruciaal is voor horecaondernemers


 

Een zaak met een ziel

In 2011 is Remco aan een nieuwe uitdaging toe en ruilt Schiedam in voor het Rotterdamse Kralingen. Daar staat het pand waar tot op de dag van vandaag zijn grote liefde huist: Osteria Vicini. Samen met zijn nieuwe partners van Dudok Groep stapt hij in dit avontuur en bouwt de Rotterdamse zaak met mediterrane keuken van de grond af op. Remco: ‘Vicini is een intensief horecabedrijf. We hebben meer dan honderd couverts, zijn zeven dagen per week open van acht tot elf of later. Maar we doen veel meer. Gisteren werd in een van onze ruimtes beneden nog een podcast met Wilfried de Jong opgenomen. Ondertussen was er een diner van de Oranjevereniging aan de gang en zaten er mensen in de yoga studio.’

En dat is precies wat Vicini moet zijn: een plek waar allerlei mensen uit de buurt en de stad elkaar ontmoeten. Remco: ‘Vicini betekent buren. Ik wil een functie in de buurt vervullen. Want horeca is voor mij niet alleen eten of een drankje verkopen. Een zaak moet een ziel hebben. Geen concept uit een catalogus, maar eigenheid, in de gerechten, in de sfeer. En er moet iets te beleven vallen. Je moet binnenkomen en je thuis voelen. En je kan alleen een thuis voor de buurt zijn als een potpourri van mensen zich bij je thuis voelt.’

 

horeca accountant salarisadministratie rotterdam horeca accountant advies

 

Verschillende karakters

De potpourri vind je bij Vicini ook terug in het personeel. Remco: ‘Er werken hier mensen van tien verschillende nationaliteiten. Die probeer ik als een orkest bij elkaar te krijgen. Dat kan ook betekenen dat ik verschillende karakters juist met elkaar laat werken. Het mag soms best schuren. Zonder wrijving geen glans. En dat loopt. Het is hard werken, maar nooit meer dan 40 uur. En ik ben eerlijk en geef iedereen een kans zich te ontwikkelen.’

En wanneer Vicini stevig staat neemt Remco in 2014 met drie andere partners een tweede pand in Kralingen over. Remco: ‘Op advies van een kennis heb ik de overname door Patrick Hausen, vennoot en accountant bij Moore DRV laten doen. Dat was het begin van een warme werkrelatie. En inmiddels heb ik alles aan Moore DRV uitbesteed: van de financiële administratie en salarisadministratie tot jaarrekeningen, btw-aangiftes en advies.’ Door deze zaken uit te besteden creëert Remco de ruimte om overzicht te houden en in overleg de juiste keuzes te maken.

Het overgenomen pand krijgt vervolgens verschillende horecabestemmingen. En in 2019, na zijn partners te hebben uitgekocht, start Remco er Fratelli di Vicini, oftewel ‘de broertjes van Vicini’, waar hij een paar goede medewerkers die al lang bij Vicini werken de kans gaf om door te groeien. En in 2020 volgt een derde restaurant, Pizzabar di Vicini. Remco: ‘Het was ooit een vieze bruine kroeg. Maar nu is het een fijn barretje met pizza to go.’

In beweging blijven

Maar toen kwam de coronacrisis. Remco: ‘Het begin was verschrikkelijk. Het was zo onwerkelijk om door die stille zaak te lopen. We zijn een paar weken dicht geweest, omdat we niets wisten. Moore DRV heeft mij daarin goed geholpen door uit te zoeken wat er mogelijk was. Hoe gaat die NOW-regeling werken? Mogen we to go doen? Dat soort vragen. Het is fijn als je dan op een lange relatie kunt bouwen. En uiteindelijk hebben we tijdens de coronacrisis ook veel nieuwe dingen gedaan. Want het zit ook in ons DNA om dingen te proberen, in beweging te zijn. Met afhalen, bezorgen en zelfs kerstpakketten. De buurt heeft ons daarbij ontzettend geholpen.’

Financieel was de coronatijd natuurlijk wel een enorme aderlating. Remco: ‘Daar lag ik wel wakker van. En overal hoorde je mensen die personeel gingen ontslaan. Met Patrick van Moore DRV heb ik altijd wekelijks overleg en dan kijken we samen naar de performance aan de hand van het financiële dashboard. Dat geeft me goed inzicht in mijn zaak. Toen ik zei dat ik al mijn personeel wilden houden stond hij achter me. Godzijdank hadden wij gespaard en hebben we alle vaste mensen in dienst kunnen houden. Mensen hebben wel vakantiedagen ingeleverd. Daar ben ik ontzettend dankbaar voor.’

Toekomst

Voor zijn grote liefde Vicini ziet Remco de toekomst zonnig tegemoet. ‘Ik ben zo blij dat ik mijn vaste personeel nog heb. We werken nu met een vroege en een late shift om het aantal gasten aan te kunnen. Samen gaan we bouwen aan Vicini 3.0. Een winkel erbij met versproducten, het menu krijgt een duurzame slag en met de inrichting blijf ik ook altijd bezig. Mijn hoofd staat nooit stil.’