Het zal niemand zijn ontgaan dat het WK voetbal in Qatar voor de deur staat. Er worden zoals gebruikelijk weer diverse WK-pools opgezet, wellicht ook binnen uw onderneming. Moet er over het prijzengeld uit de WK-Pool belasting afgedragen worden? Onder bepaalde voorwaarden kan het inderdaad zo zijn dat u kansspelbelasting moet afdragen over de uitkering.

Gokspelletjes zijn er in verschillende soorten en maten. Veel Nederlanders zullen zeggen dat ze nooit gokken, maar in aanloop naar de voetbalkampioenschappen gaan we toch vaak over stag. Op kantoor, binnen de familie- of vriendenkring of in het café worden voetbalpools opgezet. Meedoen is hierbij vaak belangrijker dan winnen. Over het algemeen is de inleg en de daarbij behorende prijzenpot meestal klein. In zulke gevallen komt de kansspelbelasting vaak niet in beeld.

Is er geen sprake van een besloten kring aan deelnemers en is de prijzenpot hoger dan € 449, dan is de kansspelbelasting voor de Belastingdienst een schot in open doel.

Kansspel

Wanneer is er sprake van een kansspel? Een kansspel is aanwezig op het moment dat mensen de gelegenheid krijgen om prijzen te winnen bij een spel waarbij toeval of geluk bepaalt wie wint, of een prijsvraag waarbij de kennis en/of vaardigheden van de deelnemers bepalen wie wint. Een voetbalpool behoort tot de eerste categorie.

Er is overigens sprake van een uitzondering als een kleine groep personen samen een kansspel speelt, zonder dat anderen mogen meespelen. In dat geval is geen sprake van ‘het gelegenheid geven tot deelname’ aan dat kansspel. De fiscus wordt dan buitenspel gezet en ontvangt geen kansspelbelasting. Dit geldt bijvoorbeeld binnen een familie- of vriendenkring, maar ook voor een kleine groep collega’s.

Kansspelbelasting

Er is kansspelbelasting verschuldigd over prijzen met een waarde van € 449 of meer. Als het prijzengeld minder is dan € 449, kan de fiscus fluiten naar zijn geld.

De kansspelbelasting bedraagt 29%. De belasting kan worden berekend over de netto uitkering of over de bruto uitkering. Dit is afhankelijk van de afspraken die er worden gemaakt over de uitkering van de winst.

Belastingvrije pool

Het is dus zeker niet standaard dat er over een WK-pool kansspelbelasting betaald moet worden. Wanneer u de volgende spelregels in de gaten houdt, zal de WK-pool belastingvrij gehouden kunnen worden:

  • Er is sprake van een pool onder een kleine groep collega’s, vrienden of familie, waar anderen buiten deze groep niet aan mee mogen doen.
  • De prijspot heeft een waarde van € 449 of minder.

Geschreven door:

Partner en fiscaal jurist Marielle Spuijbroek

mr. Mariëlle Spuijbroek

Partner en belastingadviseur