De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) is sinds 1 januari 2020 in werking getreden. Met de WAB zijn de regels voor flexwerk, het ontslagrecht en de transitievergoeding ingrijpend veranderd voor zowel werkgevers als werknemers. Voor u als werkgever is het belangrijk om te kijken of u zich aan alle wijzigingen houdt. Op deze pagina leggen we u uit waar u op moet letten.
De WAB moet ervoor zorgen dat de kloof tussen ‘vaste werknemers’ en ‘flex werknemers’ kleiner wordt. De keuze voor vast of flexibel personeel wordt vaak gebaseerd op de risico’s en de kosten die hierbij komen kijken. Daardoor kiezen werkgevers vaak voor flexwerk voor hun personeel. Het kabinet wilt dit voorkomen en heeft nieuwe maatregelen opgesteld die vast zijn gelegd in de WAB. In de WAB zijn nieuwe maatregelen te vinden rondom het ontslagrecht, flexibele arbeid en WW-premie.
Voor werknemers met een flexibel contract betaalt u sinds 1 januari 2020 een hoge WW-premie. Voor vaste contracten betaald u een lage WW-premie. Dit heeft het kabinet gedaan om te zorgen dat werkgevers meer vast contracten gaan aanbieden. Maar wanneer betaalt u precies de lage premie?
In dit artikel vertellen we meer over het toepassen van de juiste WW-premie sinds de WAB.
Uw werknemer is een oproepkracht, indien er geen sprake is van een vaste arbeidsomvang. Voor oproepkrachten is het volgende onder de WAB veranderd:
Uitzendwerkgevers zijn verplicht om te zorgen dat payrollwerknemers dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen als de medewerkers van hetzelfde bedrijf. Het uitzendbureau is dus verplicht om een werknemer hetzelfde te behandelen. Bent u een werkgever en neemt u een uitzendkracht in dienst? Dan bent u vanaf 1 januari 2020 verplicht om het uitzendbureau te informeren over uw arbeidsvoorwaarden.
Vanaf 2020 kan u drie tijdelijke contracten in maximaal drie jaar met uw werknemer aangaan. Het doel van de ketenregeling is om werknemers meer zekerheid te geven. Er is geen overgangsrecht, dus de regeling is direct van toepassing. Vanaf 1 januari 2020 gaat een tijdelijk contract over in een vast contract indien:
Tussen de contracten mag niet meer dan 6 maanden zitten. Voor tijdelijk terugkerend werk mag er maximaal drie maanden tussen de contracten zitten, dit moet wel in de cao staan.
In de WAB is een nieuwe ontslaggrond geïntroduceerd: de cumulatiegrond. Ontslag is nu ook mogelijk als omstandigheden uit verschillende ontslaggronden, die lopen via de kantonrechter, samen een redelijke grond voor ontslag opleveren.
Vanaf 1 januari 2020 heeft uw werknemer vanaf dag 1 recht op transitievergoeding bij ontslag, dit geldt ook voor de proeftijd. Het gaat daarbij sowieso om een transitievergoeding van 1/3 maandsalaris per dienstjaar als het ontslag wordt geïnitieerd door de werkgever.
Personeel & salaris
Sinds 1 januari 2020 is het wetsvoorstel Arbeidsmarkt in balans (WAB) van kracht. Dit betekent dat werkgevers te maken hebben met nieuwe regels voor ontslag, flexwerk en WW-premies. Maar wat betekent dit precies voor u? Wij zetten het in dit magazine voor u uiteen.
Personeel & salaris
Leent u weleens personeel in voor uw onderneming? Dan loopt u het risico op hoge boetes of aansprakelijkheid voor loonheffingen en btw als u de zaken niet goed geregeld heeft.
Wat is een oproepovereenkomst WAB?
Door de WAB komt een duidelijke wettelijke definitie van een oproepovereenkomst. Op grond van de wet is sprake van een oproepovereenkomst als:
Er zijn door de Wet arbeidsmarkt in balans verschillende regels veranderd zoals hierboven besproken. Hieronder staan een paar dingen die u als werkgever zou kunnen doen en waar u rekening mee moet houden, nu de WAB van toepassing is.
WW-premie
Het is belangrijk dat u er rekening mee houdt dat cumulatie niet is toegestaan voor de gronden 1 tot en met 3.
Wilt u precies weten wat er door de WAB in uw geval verandert en hoe u daar nu al slim op in kunt spelen? Neem dan contact op met onze personeelsadviseurs. Zij kunnen u vertellen waar u rekening mee moet houden.