Het berekenen van btw en invoerrechten bij de grensoverschrijdende goederenhandel kan ingewikkeld zijn. Hebben uw goederen preferentiële oorsprong en kunt u dit aantonen? Beschikt u over de juiste vergunningen bij uitvoer? Bent u zich bewust van de mogelijkheden die geboden worden voor het verminderen en uitstellen van heffingen bij invoer? Om navorderingen, boetes en controles te voorkomen, is het van groot belang dat u in lijn met de – vaak complexe – wet- en regelgeving handelt. De specialisten van Moore DRV hebben jarenlange ervaring op het gebied van Europese fiscale vraagstukken bij internationale handel. Wij adviseren u graag over de fiscale gevolgen van uw goederenstromen, zodat u niet te veel belasting betaalt en zich niet in douanezaken hoeft te verdiepen.
Bij iedere invoer van goederen in de EU zijn in principe invoerheffingen verschuldigd. De berekening van deze heffingen zijn gebaseerd op drie pijlers: classificatie, oorsprong en douanewaarde. Het bepalen hiervan kan erg ingewikkeld zijn en is altijd afhankelijk van uw specifieke situatie. Ook zijn er (bijzondere) regelingen om de heffing van invoerrechten te schorsen, te verlagen of kwijt te schelden. Daarnaast moet u altijd aandacht besteden aan antidumpingheffingen, waarbij tarieven van 50 à 60% zeker niet uitzonderlijk zijn. Bent u van plan om goederen te importeren in Nederland? Dan moet er altijd een EORI-nummer worden aangevraagd, zodat de douane uw onderneming kan identificeren.
Bij de uitvoer van goederen uit de EU is ook aanvullende aandacht vereist. Beschikt u over de juiste oorsprong-documentatie voor uw afnemer? Zijn er export controls op de goederen van toepassing, waardoor u mogelijk een uitvoervergunning nodig heeft? Kunt u de toepassing van het btw-nultarief aantonen op een later tijdstip (aan de hand van zowel de uitvoeraangifte als de confirmation of exit)?
Al deze processen en documenten moet u goed in kaart brengen en in uw administratie bewaren om onnodige discussies met de douaneautoriteiten te voorkomen. Produceert u goederen in Europa en wenst u zekerheid te geven aan uw afnemers in bijvoorbeeld Canada, Japan of het VK? Dan kan een REX-vergunning voordelig zijn. Hiermee kunnen uw afnemers namelijk de Europese oorsprong van de producten eenvoudig aantonen en zo aanspraak maken op een lager douanetarief.
De douaneautoriteiten begrijpen dat u graag zekerheid verkrijgt rondom uw fiscale positie. Hiervoor bestaan meerdere mogelijkheden, zoals het verkrijgen van een Bindende tariefinlichting (BTI) of Bindende oorspronginlichting (BOI). Daarnaast kunt u, mits u een internationaal opererende onderneming bent en aan aanvullende voorwaarden voldoet, het aantal controles verminderen en handelen op basis van vertrouwen met de Douane middels een AEO-vergunning.
Bij iedere in- of uitvoerhandeling is bijzondere aandacht vereist om ervoor te zorgen dat u op een later tijdstip niet voor verassingen komt te staan of te veel douanerechten afdraagt. Door middel van een douanescan kunnen wij uw kansen en risico’s in kaart brengen. De navorderings- en teruggaaftermijn bij douanerechten is drie jaar. Afhankelijk van de uitkomsten kunnen wij u verder adviseren over de kansen en de risico’s, zoals het indienen van een verzoek tot terugbetaling.
Onze adviseurs helpen u graag verder om uw douanepositie te optimaliseren en discussies met de autoriteiten te voorkomen. Wij kunnen u ook assisteren bij het aanvragen van vergunningen en inlichtingen. Zo heeft u de tijd u vooral te richten op uw business.