Bestelauto’s hebben een aantal fiscale voordelen zoals een lagere wegenbelasting en het niet hoeven betalen van BPM bij aanschaf. De auto moet daarvoor wel aan de fiscale eisen voldoen. Of de RDW uw auto als bestelauto heeft aangemerkt, is daarbij niet van belang. Wij zetten de fiscale eisen voor een bestelauto en waar u op moet letten voor u uiteen.

Fiscale voordelen bestelauto: lagere wegenbelasting en geen BPM

Ondernemers betalen voor een bestelauto lagere wegenbelasting én geen BPM bij aanschaf van een bestelauto. Voor deze fiscale voordelen is het wel vereist dat de bestelauto voor meer dan 10% zakelijk wordt gebruikt. Ook komt de investering in een bestelauto bovendien in aanmerking voor de investeringsaftrek voor kleinschalige investeringen.

Inrichtingseisen voor bestelauto

Een auto wordt fiscaal alleen als bestelauto aangemerkt als deze voldoet aan bepaalde inrichtingseisen. Deze eisen verschillen per type bestelauto en zijn voor een bestelauto met een verhoogd dak bijvoorbeeld anders dan voor een bestelauto met een open laadbak. De exacte eisen per type bestelauto vind u hier.

 


Deze whitepaper is mogelijk ook interessant voor u:
Whitepaper: Voorkom fiscale bijtelling op de bestelauto van de zaak


 

Fiscale eisen bestelauto luisteren zeer nauw. RDW niet leidend

Uit een eerdere gerechtelijke uitspraak van de rechtbank Noord-Holland wordt duidelijk dat de eisen zeer nauw luisteren. In de betreffende zaak bevond de laadbak van een bestelauto zich net niet ver genoeg vóór de achteras. Het verschil bedroeg slechts 4 centimeter, maar was voldoende om de auto niet als bestelauto maar als personenauto aan te merken.

Let op! Dat de RDW voor de bestelauto wel een grijs kenteken had afgegeven, deed niet ter zake. Evenmin dat de autohandelaar bij wie de auto nieuw was aangeschaft, geen BPM voor de auto had afgedragen.

Naheffing wegenbelasting en boete bij niet voldoen aan inrichtingseisen

Dat de auto niet aan de fiscale eisen voor een bestelauto voldeed, betekende dat de naheffing wegenbelasting inclusief 100% boete in stand bleef. Dit was een dure grap van in totaal € 3.862 voor de eigenaar.

Tip! De rechter was van mening dat de eigenaar bij twijfel zelf alles in het werk moet stellen om te achterhalen of een bestelauto ook aan de fiscale eisen voldoet, bijvoorbeeld door contact op te nemen met de Belastingdienst. De RDW is niet bevoegd om hierover te beslissen, dus hun oordeel is niet van belang.

Geschreven door:

Belastingadviseur Mariëlle Spuijbroek

mr. Mariëlle Spuijbroek

Partner en belastingadviseur