Vroeg u in 2022 WBSO aan? Doe dan uiterlijk 31 maart 2023 uw WBSO-mededeling over 2022 bij de RVO. De mededeling bevat de door uw medewerkers in 2022 gerealiseerde speur- en ontwikkelingsuren (S&O-uren) en soms ook de werkelijk gemaakte kosten en uitgaven. In dit artikel zetten we voor u uiteen waar u recht op heeft en waar u op moet letten.

Wat is de WBSO?

WBSO staat voor Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk. Het is een fiscale regeling die de loonkosten en andere kosten en uitgaven voor uw Research & Development project(en) verlaagt. Op deze pagina leggen we uit voor wie de WBSO bedoeld is, welke projecten in aanmerking komen en welke voordelen het ondernemers biedt.

Ondernemers met personeel

Ondernemers met personeel met een WBSO-verklaring kunnen de speur- en ontwikkelingskosten (S&O-kosten) verlagen door een aftrek op de loonheffingen (de S&O-afdrachtsvermindering). Heeft u hier in 2022 gebruik van gemaakt? Geef uiterlijk 31 maart 2023 de door uw medewerkers in 2022 gerealiseerde S&O-uren door aan de RVO.

Let op! Heeft u bij uw aanvraag gekozen voor ‘werkelijke kosten en uitgaven’ en niet voor het forfait? Dan moet u ook de in 2022 gemaakte kosten en uitgaven doorgeven.

Zelfstandigen zonder personeel

Zelfstandigen zonder personeel hebben recht op een aftrekpost in de inkomstenbelasting (de S&O-aftrek). U moet uiterlijk 31 maart 2023 bij de RVO een melding doen als u minder dan 500 S&O-uren gerealiseerd heeft in 2022.

Altijd melden

Ook als er geen S&O-uren zijn gemaakt, moet u dit melden aan de RVO.

Let op! Doet u geen melding, een te late of een onjuiste melding? Dan kunt u een boete krijgen.

Geschreven door:

Tim Kortekaas

Specialist subsidie & innovatie