Nederland heeft met België en Duitsland een akkoord over de fiscale behandeling van thuiswerkende grensarbeiders in coronatijd. Door hun bijzondere situatie kregen zij eerst te maken met negatieve fiscale gevolgen. Daar zijn afspraken voor gemaakt, die onlangs met drie maanden verlengd zijn tot 1 oktober 2021. In dit artikel zetten we de afspraken voor u uiteen.

Thuiswerken aan de Belgische grens

Thuiswerken komt momenteel veelvuldig voor als gevolg van het coronavirus. Normaal gesproken wordt belasting geheven in het land waar men werkt. Vanwege het thuiswerken zou dit het woonland zijn, maar dit kan tot ongewenste inkomensgevolgen leiden.

Bovengenoemd uitgangspunt is daarom tijdelijk opgeschort. Dit betekent dat een Belgische werknemer die in Nederland werkt maar tijdelijk thuiswerkt, toch gewoon in Nederland belast wordt. Andersom wordt een Nederlander die in België werkt en nu thuiswerkt, in België belast. De regeling geldt oorspronkelijk voor thuiswerkdagen van 11 maart tot en met 30 juni 2020. Deze regeling is nu verlengd tot 1 oktober 2021. Deze regeling wordt hierna maandelijks verlengd als Nederland en België dit overeenkomen.

Eerder al akkoord thuiswerkers met Duitsland

Eerder al was een soortgelijk akkoord afgesloten met Duitsland. Ook deze afspraak geldt in ieder geval voor tot 31 mei en kan daarna worden verlengd. Lees hier over deze afspraken en meer over de maatregelen voor ondernemers en arbeiders aan de grens.

Afwijken mag

Nederlanders die in Duitsland of België werken en nu thuiswerken, kunnen er ook voor kiezen om de thuisgewerkte dagen in Nederland te laten belasten. In de aangifte inkomstenbelasting 2020 en 2021 moet deze keuze dan worden verwerkt. Andersom geldt dit ook. Dit kan soms voordelig zijn vanwege de lage instaptarieven. Hieraan zijn wel enkele formele voorwaarden verbonden. Heeft u vragen over de maatregelen voor ondernemers en werknemers in het grensgebied of wilt u dat wij u begeleiden bij een zo fiscaal optimale regeling? Neem dan contact met ons op via uw contactpersoon bij Moore DRV of het contactformulier hieronder.

Kennisdossier op onze website

Wilt u weten welke mogelijkheden u heeft om uw bedrijfsproces af te stemmen op de huidige genomen maatregelen in verband met het coronavirus? Of wat u kunt doen om uw bedrijf gezond te houden? Op onze website hebben we een pagina ingericht waar ons specialistenteam corona de komende tijd regelmatig haar kennis met u deelt. Houd deze pagina in de gaten, zodat u de juiste keuzes kunt maken voor uw organisatie. Heeft u specifieke vragen over de gevolgen voor uw organisatie? Neem dan contact op met uw contactpersoon bij Moore DRV of het specialistenteam corona. U kunt ook uw contactgegevens achterlaten en wij nemen contact met u op.

Geschreven door:

Belastingadviseur Thomas Drost

mr. Thomas Drost

Belastingadviseur en specialist global mobility