Van bedrijfsuitjes tot introductiedagen en van schoolreisjes tot kinderfeestjes. Bij Lexthoen Events kunnen zowel kleine en grote groepen terecht voor allerhande buitensportactiviteiten. Zoals handboogschieten, quadrijden en lasergamen. En als het aan eigenaar Wiebe Hillebrand ligt wordt dat in de toekomst allemaal nog veel verder uitgebreid.

Het is alweer tien jaar geleden dat Wiebe als stagiair binnenkwam bij Lexthoen Events. “Ik begon als instructeur bij het boogschieten en begeleidde kinderfeestjes. Later ben ik ook wat meer gaan coördineren. Na mijn afstuderen werd ik compagnon van de toenmalige eigenaar, Lex Thoen, omdat hij graag minder wilde gaan werken. We werkten drie jaar lang samen en daarna wilde hij zich op andere dingen richten. Sindsdien zet ik het bedrijf in mijn eentje voort.”

In de loop der jaren is er wel een hoop veranderd. Zo heeft Wiebe ervoor gezorgd dat Lexthoen Events niet meer alleen in het ouderwetse telefoonboek vindbaar is, maar ook in de online zoekmachines, zoals Google. Daarnaast heeft hij het activiteitenaanbod flink uitgebreid en gemoderniseerd. “Lexthoen heeft heel veel vaste klanten, die bijna elk jaar terugkomen. En ik dacht: die moet je blijven verrassen met nieuwe activiteiten en concepten die inspelen op de markt.”

Proeven zoals in Expeditie Robinson

Wiebe bedacht onder andere een teambuildingsdag in het thema van Expeditie Robinson. Daarbij gaan twee teams de strijd met elkaar aan door verschillende proeven te doen. Van vuur maken tot katapult schieten en het voltooien van een parcours in estafettevorm. “Er is dan ook een eilandraad waarbij ze spelers uit het andere team kunnen kapen. Zo kiezen we voor een positieve insteek, in plaats van de negatieve zoals op tv, waarbij mensen door de eilandraad worden weggestuurd.”

Op organisatorisch niveau probeert Wiebe er de laatste jaren ook voor te zorgen dat zijn eenmanszaak niet meer honderd procent afhankelijk is van hem alleen. Hij doet niet alles meer zelf en hoeft dus ook niet altijd op locatie te zijn. “Ik heb mensen om me heen verzameld met wie ik kan samenwerken, zoals coördinatoren en instructeurs. Meestal zijn dat zzp’ers en studenten of scholieren die een bijbaantje nodig hebben. Zij zorgen ervoor dat ik in het weekend gewoon lekker vrij kan zijn.”

Ambities voor de toekomst

In de toekomst zou hij dat nog verder willen uitbreiden door iemand in dienst te nemen. “Ik wil zelf echt meer het gezicht van het bedrijf worden en alles regelen zodat we zonder mijn tussenkomst gewoon onze dagen kunnen draaien. En ik wil de instructeurs vervolgens de activiteiten laten doen”, vertelt hij. “Maar om iemand aan te nemen, moeten we nog net iets meer klanten en aanvragen hebben. Bovendien hebben we van april tot en oktober werk zat, maar is het van oktober tot april een stuk rustiger – dat maakt het lastig.”

Om op grotere schaal te kunnen werken, maakt Lexthoen Events sinds enige tijd wel al onderdeel uit van de overkoepelende vof Outdoor Forest. Een samenwerkingsverband van drie compagnons met elk hun eigen bedrijf én een gezamenlijk activiteitenterrein van 1,5 hectare groot in Vlaardingen. “Sinds Lex was weggegaan, mistte ik een compagnon om mee te sparren. En me af en toe een schop onder mijn reet te geven. Bovendien had ik geen eigen terrein meer. Dus deze samenwerking was een mooie kans.”

Samenwerking en vergoeding naar rato

Het is een van de momenten in zijn carrière als ondernemer, waarbij Moore DRV Wiebe ondersteuning bood. “We moesten namelijk bepalen: hoe gaan we dit doen? In welke vorm gaan we dit gieten? En wat is een bedrijf waard? Als je drie bedrijven op één hoop gooit, zijn ze natuurlijk niet allemaal hetzelfde waard. Maar hoe ga je dat dan eerlijk verdelen? Alles wat ik aan een ander betaal is voor mijn gevoel te veel en wat ik voor mijn eigen bedrijf krijg, vind ik te weinig.”

Het advies van Moore DRV was om alle eigen handelsnamen te houden en ervoor te zorgen dat iedereen op basis van eigen inbreng een vergoeding krijgt. “Dus als er iets via Lexthoen Events binnenkomt, krijg ik daar een bepaald percentage over. En als er iets via een ander binnenkomt, krijgt hij dat. Dat werkt heel goed, want het voelt voor iedereen eerlijk en het blijft ons motiveren om een stapje extra te zetten. Bovendien ben ik zo geen concurrent van mijn eigen eenmanszaak.”

‘Goede boekhouder verdient zich snel terug’

Ook bij de bedrijfsovername heeft Moore DRV Wiebe en Lex goed geholpen. “Onze accountant heeft toen meegekeken: wat is het bedrijf waard en hoe kan Wiebe dat het beste financieren? Ik heb het bedrijf op papier in één keer overgenomen, maar Lex in de praktijk in vier jaar terugbetaald via een privélening. Het was een belastingtechnische constructie die ik zelf nooit had kunnen bedenken, maar die me de helft van het geld heeft bespaard – terwijl het voor Lex niets uitmaakte.”

Een goede boekhouder verdient zijn geld snel terug, was Wiebes conclusie. En dus bleef hij ook na de bedrijfsovername bij Moore DRV. “Ze doen mijn btw-aangifte, aangifte inkomstenbelasting en de jaarrekening. Ik besteed dat graag uit, zodat ik zeker weet dat ik geen fouten maak. En als ik eens een vraag heb, wordt het voor mij uitgezocht en geregeld. Dat uitpluizen zit niet in mijn aard, daar heb ik geen zin in. Dus ik vind het fijn dat mijn accountant dat voor me doet.”

100-jarig DRV jubileum bij Lex Thoen Events

DRV bestaat dit jaar alweer 100 jaar en om dat te vieren werd deze zomer verrassingsuitjes bij diverse cliënten in de echte economie verloot onder het personeel. Zo ging er ook een collega naar Lexthoen Events. “Samen met een vriendin ging ze op een van onze nieuwe quads over een heuvelachtig parcours door ons bos. Andere activiteiten waren boogschieten en luchtbuksschieten”, vertelt Wiebe. “Ik vind het ontzettend leuk dat Moore DRV medewerkers op deze manier in het zonnetje zet. Zij zorgen er tenslotte voor dat het bedrijf kan draaien, dus daar mag best wat tegenover staan!”