Onlangs is het prijs- en verbruiksplafond op energie door de Minister van Klimaat en Energie ingesteld voor huishoudens en andere kleinverbruikers. Deze regeling gaat in op 1 januari en geldt voor geheel 2023. Dit betekent dat zij tot een vastgesteld verbruik niet meer betalen dan een plafondtarief voor gas, stroom en stadsverwarming. Door dit prijsplafond krijgen de meeste huishoudens en mkb-ondernemingen korting op hun energierekening. Grote ondernemingen die steun ontvangen moeten deze echter terugbetalen. In dit artikel zetten we uiteen waar u op moet letten.

Prijsplafond niet bedoeld voor grote ondernemingen

Het prijsplafond bereikt door de opzet mede mkb-ondernemingen. Via energieleveranciers en kleinverbruik aansluitingen kunnen echter ook grotere ondernemingen die in het bezit zijn een kleinverbruikersaansluiting subsidie ontvangen. Deze subsidie komt neer op staatssteun en valt niet onder de goedkeuring van de Europese Commissie. De subsidie is daarom ook niet toegestaan.
Wanneer voor een grote onderneming het prijsplafond wordt toegepast dan wordt deze staatssteun op enig moment teruggevorderd.

Terugbetaling voorkomen? Geef aan geen gebruik van prijsplafond te maken

Om de noodzaak tot terugbetaling te voorkomen kunt u als grote onderneming met kleinverbruik aansluitingen een verzoek indienen bij uw energieleverancier om het prijsplafond achterwegen te laten. Is het prijsplafond toch toegepast? Dan kunt u de tegemoetkoming zelf terug storten. Hiervoor kunt u zich melden bij RVO en krijgt u de mogelijkheid om eind 2023 het te veel ontvangen bedrag terug te storten bij RVO.

Geschreven door:

Rick van Nispen MSc RA

Accountant