Ondernemers die een aanmaning hebben ontvangen over een achterstand in de aflossing van hun coronaschuld, ontvangen zo spoedig mogelijk een schuldenoverzicht. Bij de ontvangen aanmaning ontbrak namelijk het schuldenoverzicht. Hierdoor ontstond er onduidelijkheid over wat de achterstand van de coronaschuld nu daadwerkelijk was. Lees in dit artikel de uitleg van de Belastingdienst en hoe het nu precies zit met de betalingsregeling.

Coronaschuld van ondernemers

Ondernemers konden tijdens de coronacrisis uitstel van betaling krijgen voor hun belastingschulden. Deze schulden moeten, met ingang van oktober 2022, binnen een periode van vijf jaar weer worden afgelost. In totaal moeten ondernemers 19 miljard euro aan coronaschulden aflossen.

Dreigende aanmaning corona

Een aantal ondernemers ontvingen onlangs een dreigende aanmaning, omdat ze achter zouden lopen met hun aflossing. Ook ondernemers die aan hun betalingsverplichting hebben voldaan hebben een aanmaning ontvangen.

Technische problemen bij de Belastingdienst

Volgens een woordvoerder van de Belastingdienst ontbrak een specificatie van de schuld als gevolg van technische problemen. Die zouden inmiddels zijn opgelost en dus zullen betreffende ondernemers alsnog zo spoedig mogelijk een individueel schuldenoverzicht nagestuurd krijgen.

Betalingsregeling wordt niet ingetrokken

In de aanmaning zou vermeld staan dat de betalingsregeling zou worden ingetrokken als de aflossing niet conform de wettelijke regels vóór 1 maart van dit jaar zou plaatsvinden. Dit betekent dat de gehele schuld ineens moet worden terugbetaald. Volgens de woordvoerder is hiervan geen sprake en neemt de Belastingdienst eerst contact op met de persoon in kwestie.

Geschreven door:

Partner en fiscaal jurist Marielle Spuijbroek

mr. Mariëlle Spuijbroek

Partner en belastingadviseur