Je weet dat je een verliesgevend bedrijf hebt, maar erft over afzienbare tijd het vermogen van je rijke moeder. Dus denk je dat je weinig zorgen hoeft te maken over je toekomst. Tot je van je accountant te horen krijgt dat er een half miljoen aan belastingheffingen op je staat te wachten als het ooit zo ver is. Dan krijg je het ineens wel benauwd. Gelukkig weet onze proactieve accountant Marc van Can daar een slimme oplossing voor te bedenken. En goede tips te geven om het bedrijf weer winstgevend te krijgen. Marc vertelt hier het hele verhaal.

‘Pas geleden kregen wij een nieuwe klant in ons bestand. Een relaxte man die zijn zaakjes goed voor elkaar leek te hebben. Tot we zijn cijfers gingen bekijken en zagen dat hij een verliesgevend bedrijf runde. Ik was als accountant in de war en snapte niet waarom die man er zo ontspannen bij zat. Je realiseert verliezen. Dan zou je je toch juist hartstikke zorgen moeten maken?

Ik besloot ernaar te vragen, en wat bleek? De ondernemer wist dat hij er financieel gezien niet goed voor stond, maar voelde geen liquiditeitsdruk, omdat zijn moeder het bedrijf financierde. Zij had geld genoeg, zou haar financiering toch niet opeisen en als ze ooit overleed kwam het vermogen uiteindelijk weer bij hem – als haar enige zoon – terecht, zo was zijn gedachtegang. Op zich een terechte constatering.

Half miljoen aan belasting

Maar waar hij nog niet over had nagedacht was dat hij – als hij ooit het vermogen van zijn moeder zou erven – daar ontzettend veel successierecht en inkomstenbelasting over zou moeten betalen. Zoveel zelfs, dat het ’t half miljoen wel zou overstijgen. Toen ik dat tussen neus en lippen door benoemde, was zijn houding al snel wat minder relaxed. Want dat betekende dat hij cash moest hebben en dat had hij niet.

In diezelfde periode werd ook zijn moeder klant bij ons. We keken naar haar cijfers en zagen dat zij inderdaad een behoorlijk vermogen had in haar BV. Naast de financiering aan het bedrijf van haar zoon, had ze ook een deelneming in een bedrijf dat wél winstgevend was. Daarover moest ze veel vennootschapsbelasting betalen en dat is eigenlijk helemaal niet aantrekkelijk als je de situatie in zijn totaliteit bekijkt.

Omgekeerde bedrijfsopvolgingsregeling

Ik besloot te gaan rekenen en bedacht dat het interessant zou zijn als de zoon zijn bedrijf verkocht aan de holding van zijn moeder. Dat kon in dit geval voor één euro, omdat het bedrijf verliesgevend was. De moeder zou het bedrijf dan in bezit krijgen en de zoon kwam op de loonlijst te staan. In de praktijk veranderde er niet zoveel – hij zou de zaak blijven runnen – maar fiscaal gezien had het twee grote voordelen.

Ten eerste konden de verliezen uit het familiebedrijf worden verrekend met de winst van het andere bedrijf waarin de moeder aandelen had. Daardoor zou zij veel minder vennootschapsbelasting moeten betalen. Ten tweede moest de zoon minder successierecht betalen als zijn moeder ooit zou komen te overlijden. Omdat het in deze vorm onder de bedrijfsopvolgingsregeling zou komen te vallen.

In plaats van 500.000 euro aan belasting, zouden er nauwelijks tot geen heffingen plaatsvinden na de overname.


Ook grip op uw cijfers en een accountant die meekijkt en praktische adviezen geeft?
Bekijk hier hoe we dat doen met onze werkwijze Pro


 

Het bedrijf van verlies naar winst

Maar niet alleen de belastingbesparing kreeg onze aandacht. We dachten ook mee over de kansen om betere resultaten te behalen. De ondernemer draaide bij wijze van spreken 50.000 euro verlies in een markt die – volgens onze brancheanalyses – goed was. De oorzaak daarvoor leek te liggen in de gedachte van de ondernemer dat hij geen werk hoefde aan te nemen als het hem niet genoeg opleverde. Hij focuste zich daarbij voornamelijk op de marge.

Hij had een marge die beduidend hoger was dan het branchegemiddelde. Daar was hij ontzettend trots op en ergens was dat ook wel terecht. Maar omdat hij er te veel aan vasthield, realiseerde hij te weinig omzet om zijn vaste kosten te dekken. We hebben hem geadviseerd om naast de marge toch ook wat meer op volume te sturen. En zo maakte het bedrijf een omslag: in plaats van 50.000 euro verlies, maken ze nu 50.000 euro winst.

 

Waarom had de vorige accountant dit niet bedacht?

Hoe moeder en zoon op onze adviezen reageerden? Eerst vooral verbaasd – waarom had hun vorige accountant dat nooit voorgesteld? – later waren ze natuurlijk ontzettend blij dat we ze hadden geholpen om zoveel geld te besparen.

En dat is ook precies hoe wij als Moore DRV het verschil willen maken. We willen niet alleen rapporten afwerken, maar ook goed blijven nadenken: waar is dit bedrijf mee bezig? Nemen ze de juiste beslissingen? Welke zaken spelen er in de branche en hoe kun je daar het beste op reageren? Zijn er andere oplossingen mogelijk, die gunstiger kunnen uitpakken dan de standaard mogelijkheden? En niet onbelangrijk: hoe is de privésituatie? Dat maakt ons werk als accountant leuker en levert de klant grote voordelen op.’

Wilt u ook altijd weten hoe u ervoor staat en een betrokken accountant die in uw cijfers meekijkt? Lees hier hoe we met onze werkwijze Pro u voorzien van praktische adviezen die direct resultaten opleveren!