Een splinternieuw pand, grote groeiambities en meer dan ooit de focus op exclusieve merken, zoals Jaguar, Land Rover en Porsche. AutoVentura zit in een nieuw jasje. Rob Zwartepoorte nam het bedrijf onlangs over van zijn vader John en bouwt nu vanuit de Autoboulevard in Goes verder aan de toekomst.

De liefde voor auto’s is Rob met de paplepel ingegoten. Zijn vader John startte al in ’89 als BMW-dealer in Goes en Vlissingen, toen Rob net 8 jaar oud was. Hij herinnert het zich nog goed: ‘Al op jonge leeftijd liep ik rond op de werkplaats. Ik waste en poetste de auto’s van klanten en vond het – toen ik wat ouder werd – prachtig om te sleutelen aan brommers, auto’s en motoren’, vertelt hij. ‘Ik was gek op hoge snelheden en alles dat kon rijden.’

Rob studeerde Automotive Business Management aan de IVA in Driebergen en werkte jarenlang voor verschillende bedrijven binnen en buiten Zeeland. Als verkoopadviseur, algemeen bedrijfsleider en directeur. Hij werd mede-eigenaar van automaterialengroothandel Brezan Zuid West bv en richtte ondertussen zijn eigen zaak op. AutoVlietman, een universeel autobedrijf dat actief is in het opkopen en doorverkopen van auto’s en motoren in binnen- en buitenland.

‘Bouwen aan een bedrijf met míjn DNA’

Pas in 2014 besloot Rob in het bedrijf van zijn vader te gaan werken. ‘Ik was toe aan een nieuwe ervaring, de 4 Brezan winkels waren verkocht en bij AutoVentura kon ik gelijk op directieniveau instappen. Dat vond ik natuurlijk interessant.’ In eerste instantie werd hij vestigingsdirecteur van AutoVentura, waar hij verantwoordelijk was voor de merken Landrover en Jaguar. Later werd Rob verkoopdirecteur en voegde hij ook BMW en MINI toe aan zijn portefeuille.

In 2019 ontstonden de plannen om de activiteiten de merken waar AutoVentura ooit mee begon, BMW en MINI, te verkopen en de rest van het bedrijf over te dragen van vader op zoon. Rob koos voor ervoor om verder te gaan met de topmerken Land Rover en Jaguar en vanuit die focus verder te bouwen aan een bedrijf met zijn DNA. ‘Met de kennis die ik de voorgaande jaren had opgedaan, wilde ik graag zelfstandig ondernemen op mijn manier’, vertelt hij daarover.

AutoVlietman en AutoVentura onder één dak

Begin dit jaar was het zo ver en nam vader John na 30 jaar ondernemerschap een stapje terug. Sindsdien staat Rob aan het roer van het bedrijf. ‘Nu is het mijn tijd’, zegt hij met een sprankeling in zijn ogen. AutoVentura 2.0 is geboren. Met daarin zowel het bedrijf AutoVlietman, dat zich richt op de premium occasions zoals Audi, Mercedes, Porsche en Volvo, als het oude AutoVentura – al 26 jaar erkend servicedealer voor Jaguar en Landrover.

De ambities van Rob zijn groot. Zo heeft hij om te beginnen een heel nieuw pand laten bouwen op een terrein van maar liefst 7.621 m² groot langs de A58 in Goes. Niet alleen om zijn twee bedrijven onder één dak te huisvesten, maar ook om ruimte te maken voor groei. In personeel, het aantal klanten dat AutoVentura in de toekomst kan bedienen én in het aantal premium merken waar de garage zich nu en in de toekomst op zal focussen.

Meer merken, betere service

‘Naast Jaguar en Land Rover doen we nu bijvoorbeeld ook het onderhoud aan andere merken. Zoals Porsche, Mercedes, Audi en Volvo’, vertelt Rob over zijn ambities. ‘Hoe exclusiever hoe mooier.’ En bij zulke exclusieve merken hoort ook een service van het hoogste niveau. ‘In principe willen we elke wens van de klant vervullen. Als iemand snel een trekhaak nodig heeft om zijn nieuwe boot mee te water te laten, dan regelen we dat’, noemt hij als voorbeeld.

Extra service wil Rob ook gaan bieden door nóg meer aandacht te geven aan de klant. Daarom legde hij niet alleen 93 ruime parkeerplaatsen aan, maar ook een stijlvolle ontvangsthal in de lijn van Landrover en Jaguar. Plus een wasstraat, zodat hij klanten kan trakteren op een wasbeurt. Daarnaast breidde hij de haal- en brengservice uit, waarbij medewerkers van AutoVentura de auto’s thuis ophalen en na onderhoud of reparatie weer netjes afzetten.

Fiscaal advies bij bedrijfsovername van vader op zoon

Bij de bedrijfsopvolging die aan al deze ontwikkelingen voorafging, stond Moore DRV John en Rob bij met fiscaal advies. ‘Moore DRV heeft ons van A tot Z geadviseerd om zo de beste keuzes te maken voor ons beide. Van de goodwill- en aandelenwaardering waarover je bij een overname belasting moet betalen. Tot de bv waaronder ik AutoVentura het beste kon hangen. Maar ook de begeleiding naar de notaris toe’, somt Rob op.

‘Er kwam veel meer bij de overname kijken dan ik van tevoren had verwacht’, gaat hij verder. ‘De fiscaal adviseurs van Moore DRV stippelden een tijdspad uit, zodat we precies wisten wat we moesten doen op welk moment. En ze gaven de informatie die we daarbij nodig hadden. Met hun advies hebben ze ons volledig ontzorgd én – niet geheel onbelangrijk – een forse besparing opgeleverd op de belasting.’

Forse besparing dankzij de Bedrijfsopvolgings-regeling

Die besparing is onder meer te danken aan het specifieke advies om gebruik te maken van de Bedrijfsopvolgingsregeling. Dit is een gedeeltelijke belastingvrijstelling bij de vererving of schenking van ondernemersvermogen, waardoor de acute belastingheffing sterk wordt gereduceerd. Doel van deze regeling is om de continuïteit van mooie ondernemingen in de echte economie zoveel mogelijk te borgen.