Management buy-outs, nieuwbouwfinancieringen en pensioenregelingen. Al meer dan een halve eeuw ondersteunt Moore DRV de Vlissingse Bootliedenwacht met advies en ondersteuning in de meest uiteenlopende zaken. Naar volle tevredenheid van ondernemer Wim van Splunder. “Moore DRV kent ons bedrijf door en door en is daardoor van hele grote meerwaarde.”

Vijftig jaar na de oprichting van de Vlissingse Bootliedenwacht heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een begrip in het havengebied Vlissingen-Oost. “We zijn gespecialiseerd in aan- en ontmeeractiviteiten en het verslepen van offshore pontons”, vertelt Wim over het bedrijf dat zijn ouders in ’70 oprichtten. “Daarnaast bieden we met het VLB Servicebedrijf allerlei aanvullende diensten aan de grote zeeschepen. Van het leveren van bemanningen, proviand en technische materialen tot het het verhuren van pontons, sleepboten en maritieme onderdelen.”

De oprichting van het VLB Servicebedrijf was een strategische keuze. “In aanloop naar de economische crisis zagen we onze inkomsten teruglopen. Er kwamen steeds minder zeeschepen binnen en we beseften dat het een ondernemersrisico was om op één paard te blijven wedden, zoals we dat altijd deden. Bovendien hadden we een goede bezetting van gediplomeerd personeel en die wilden we graag behouden. Op deze manier konden we de gaten die soms vielen weer opvullen”, aldus Wim.

En juist in die services ziet de ondernemer nog veel potentie. “We willen onze bestaande verhuurvloot graag verder uitbreiden en zien een hoop kansen in de proviandering van schepen – oftewel het aanleveren van levensmiddelen, chemicaliën en machineonderdelen die in bulk zijn ingekocht”, zegt hij. Om die reden heeft het bedrijf onlangs ook een nieuwbouwpand in de Vlissingse haven gerealiseerd met onder andere grote koelingen om de voedingswaren in te bewaren. “We hebben nu genoeg ruimte om de komende 10 tot 15 jaar verder te groeien.”

 

Accountantskantoor familiebedrijven

 

Vijftig jaar samenwerken met Moore DRV

Als het aan Wim ligt zet hij ook in die jaren de samenwerking met Moore DRV verder voort. “Vroeger werd nog wel eens gezegd dat je om de vijf jaar van boekhoudkantoor moest wisselen om er maximaal rendement uit te halen. Maar daar ben ik het pertinent mee oneens. Wij werken al vijftig jaar met elkaar samen, sinds twee jaar na de oprichting, en ik vind het van grote meerwaarde dat Moore DRV ons bedrijf door en door kent. Zij kennen onze hele geschiedenis en kunnen daardoor goed onderbouwde adviezen geven. Dat hebben ze ook al meer dan eens bewezen.”

Bovendien werkt Moore DRV voor meer familiebedrijven, zoals de Vlissingse Bootliedenwacht. “Dankzij die ervaring brengen ze heel veel waardevolle kennis mee”, aldus Wim. “Zo hebben ze bijvoorbeeld de bedrijfsopvolging geregeld toen mijn vader het bedrijf wilde overdragen aan mij en mijn zus. Moore DRV adviseerde toen om onze vader niet in één keer een grote zak geld te geven, maar dat in fases te doen door hem op de payroll te zetten. Op die manier kon de onderneming doorlopen en kreeg mijn vader precies waar hij recht op had.”

Herstructurering van bv’s om geld te besparen

Later volgde een management buy-out van Wims zus en zwager, nét voor de geplande nieuwbouw. “Dat betekende dat ik financiering nodig had voor de buy-out én voor de nieuwbouw. Mijn vraag was: ga ik alles financieren, ga ik een deel financieren, of ga ik zoveel mogelijk uit eigen zak betalen en maar een klein stukje financieren? Natuurlijk heb je daar als ondernemer zelf ook wel ideeën over, maar mijn relatiebeheerder bij Moore DRV heeft mij goed geholpen om de voor- en nadelen in kaart te brengen en een concreet plan vorm te geven. Dat was heel fijn.”

Ook dit jaar kwam het proactieve advies van Moore DRV goed van pas om een herstructurering van de bv’s te realiseren. “Onze relatiebeheerder bracht tijdens een informeel gesprek eens ter sprake dat er na de management buy-out een heleboel bv’s over zijn gebleven die we niet meer gebruiken, maar die ons wel geld kosten. Daarom hebben we gezegd: we halen er een aantal bv’s van tussen en gaan terug naar de kern. Dat is makkelijker én bespaart een hoop geld”, vertelt Wim.

De Vlissingse Bootliedenwacht groei en ambitie

 

 

‘Altijd antwoord en gespecialiseerd advies’

In die adviezen ziet de ondernemer ook de meerwaarde van een middelgroot kantoor als Moore DRV ten opzichte van de ‘boekhouder om te hoek’. “Als ik een vraag heb, hebben ze altijd een antwoord. En dat is handig, want je kunt mij alles vragen over schepen, ankers, kettingen en pontons. Pensioenen daarentegen boeien me niet zoveel. Maar als werkgever wil ik natuurlijk wel dat alles goed geregeld is voor de jongens die bij mij werken. Daarom maak ik graag gebruik van de gespecialiseerde adviestakken, zodat ik zeker weet dat alles goed gaat. Nu en in de toekomst.”