Dit artikel is geschreven voor de zaterdageditie van BN de Stem. Als u dit leest ben ik waarschijnlijk boodschappen doen. Dat boodschappen doen is een vast ritueel. Ik koop dan de vaste dingen en ik doe dat elke zaterdag in dezelfde volgorde. Zo begin ik bij het fruit, loop door naar de groenten, waarna ik op de vleesafdeling uitkom. De artikelen leg ik achteloos in mijn karretje.

Onlangs betrapte ik mijzelf erop dat ik niet meer zo achteloos was op de vleesafdeling. Ik moest rundergehakt hebben en ik pakte de verpakking met 500g rundergehakt uit het schap. Ik keek er eens goed naar. Er stond inderdaad op dat het rundergehakt betrof. Maar ineens herinnerde ik mij de schandalen dat allerlei louche handelaren rundvlees vermengden met paardenvlees. Om de consument een product zo goedkoop mogelijk aan te bieden waren die fabrikanten wat flexibel met de regelgeving omgegaan. “Zou dat hier ook het geval zijn?” bedacht ik mij. Ik vertelde dit verhaal aan een vriend die instemmend knikte. Hij had een soortgelijke ervaring. Die vriend heeft wat last van structureel overgewicht (erfelijke aanleg). Hij beschuldigde daar de voedingsindustrie van. Om niet dik te worden ging hij vetvrij eten. Vreemd genoeg werd hij alsmaar dikker. Hij was erachter gekomen dat om vetvrij eten toch smakelijk te laten zijn, fabrikanten er suiker aan toevoegen. Toen hij dat ging uitzoeken bleek het allemaal heel legaal en geheel volgens de afspraken te zijn. Er werd geen wet overtreden.

“Bij jullie accountants is het niet veel anders” zei hij.

Mijn vriend had al een paar keer een discussie gehad met zijn accountant over de prijs. Tot zijn verbazing was de prijs eenvoudig naar beneden gegaan en ook een paar jaar later bleken de accountantskosten bij een concurrent nog lager te kunnen uitvallen. Net toen hij dacht dat hij deze kostenpost onder controle had, had hij enkele vragen over zijn jaarrekening. Wederom tot zijn verbazing bleek de accountant sommige zaken helemaal niet bekeken te hebben. “Hoe kan dat nou?” had hij boos geroepen. De accountant had hem fijntjes uitgelegd welke werkzaamheden hij wel en welke hij niet, op basis van wet- en regelgeving, hoefde uit te voeren om een jaarrekening te kunnen samenstellen. “Maar ik had verwacht dat je veel meer zou uitpluizen” had mijn vriend nog gestameld. “Toen snapte ik dat die accountant ook paardenvlees in zijn product had toegevoegd om het goedkoop te krijgen” vertelde mijn vriend aan mij.

Bij de keuze van een goede accountant zijn niet alleen de kosten van belang, maar ook: wat wordt er voor die kosten gedaan? Hoe betrouwbaar is uw jaarrekening? Hoe betrouwbaar is uw administratie? Hoe betrouwbaar is de informatie waarnaar de bank straks vraagt? En doet de accountant iets extra’s omdat het in uw voordeel is. Een goede accountant zorgt er ook voor dat u opmerkzaam wordt gemaakt op allerlei voordelen. Heeft uw accountant u weleens gewezen op de voordelen van zonnepanelen (kopen via de BV) of op de subsidieregeling economie en innovatie Noord-Brabant?  Heeft u wel eens nagedacht over de aanschaf van een eigen energiecentrale, waarvoor afzonderlijke financieringsproducten bestaan? Een goede accountant geeft energie. Energie biedt kansen.